10.04.2019

У зв’язку зі зміною підходів до організації державних закупівель Міністерство охорони здоров’я України (далі – МОЗ) оптимізувало супровід закупівельного процесу завдяки переформатуванню робочих груп, що залучаються до роботи Постійної робочої групи з питань профільного супроводу державних закупівель лікарських засобів та медичних виробів.

Новацією стало об’єднання груп експертів та груп технічного супроводу. Відтепер експерти (лікарі або інші фахівці) працюватимуть разом з категорійними менеджерами ДП «Медичні закупівлі України», співробітниками МОЗ України та представниками інститутів громадянського суспільства. Ці нововведення дозволять поєднати клінічну експертизу, знання ринку медичних виробів та потреби пацієнтів у ході формування рекомендацій для МОЗ України.

Раніше кількість груп становила 80, що ускладнювало здійснення державних закупівель. Після оптимізації їх залишилося 29, це дозволить зменшити адміністративне навантаження з координації експертних груп та консолідує наукову та економічну експертизи в процесі здійснення закупівель.

Загалом до оновленого складу груп увійшло 83 експерти, з яких третина раніше не брала участі в експертних групах із супроводу державних закупівель.

У рамках проведення відбору до експертів, фахівців та представників інститутів висувалися чіткі вимоги. Найважливішими критеріями стали досвід роботи в галузі — більше 3 років, вища освіта та спеціалізація за певним напрямком роботи експертної групи.

Ще одним важливим критерієм для провідних фахівців та експертів щодо включення до групи стало декларування конфлікту та розкриття даних про отримання коштів від виробника лікарських засобів та медичних виробів.

У свою чергу, представники громадськості мали надати інформацію про джерела фінансування своєї діяльності та звіти про результати такої діяльності. Але деякі з них відмовилися надавати зазначену інформацію. Тому МОЗ України прийняло рішення про невключення 4 інститутів громадянського суспільства до складу експертних груп.

Заява про конфлікт інтересів стала однією з передумов обговорення номенклатури лікарських засобів у групах. Дана заява полягала в тому, що в разі наявності конфлікту інтересів експерт або представник громадськості зобов’язаний усунутися від цього обговорення та голосувати за препарат, виробник якого є потенційним переможцем тендера.

Такі кардинальні заходи покликані прискорити процес формування технічних завдань, а також супроводу державних закупівель.

Під час формування номенклатури залишається процес громадського обговорення, а представники інститутів громадянського суспільства зможуть і надалі відвіду­вати засідання робочих груп, включаючи Постійну робочу групу із супроводу державних закупівель лікарських засобів та медичних виробів.

Джерело-  https://www.apteka.ua/article/497521