19.01.2012

Міністр охорони здоров'я України Олександр Аніщенко заявив, що цього року отримати лікування за рахунок держбюджету зможуть майже вдвічі більше ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД.

Про це глава МОЗ повідомив 17 січня на брифінгу.

"Бюджет 2012 року більший на 92 мільйони гривень для закупівлі антиретровірусних препаратів, ніж у 2011 році", — сказав Аніщенко.

Він спрогнозував, що, таким чином, відповідне лікування в поточному році отримають близько 42 тис. пацієнтів.

Глава МОЗ зазначив, що 2011 року за рахунок держбюджету отримували лікування близько 22 тис. інфікованих осіб, близько 5 тис. отримували лікування за рахунок коштів Глобального фонду з боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

Між тим, Аніщенко повідомив, що Глобальний фонд з боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією виділить Україні $ 86 млн на реалізацію дворічної програми (2012-2013 роки) з профілактики ВІЛ, а також його лікування. Після реалізації цієї програми буде прийняте рішення про подальше фінансування глобального фонду.

З 2001 року кількість людей, що живуть із ВІЛ, у Східній Європі та Центральній Азії збільшилась на 250%. Головною причиною ВІЛ-інфекції в цьому регіоні залишається споживання ін'єкційних наркотиків. На Україну й Росію припадає майже 90% обсягу епідемії в регіоні. Спостерігається масштабна передача ВІЛ статевим партнерам людей, які споживають наркотики.

Щодня діагноз ВІЛ ставиться майже 60 українцям.

Детальніша інформація за адресою:

www.civicua.org/news/view.html