RSSВерсія для друку
МОЗ навчатиме правильно заповнювати документи для отримання ліцензії на медичну практику
21.05.2013

Нові правила видачі ліцензій для ведення господарської діяльності з медичної практики, що набули чинності з січня 2013 року, виявили низку проблем. З'ясувалося, що ліцензіати не мають навичок правильного заповнення документів. Така ситуація виникла внаслідок того, що більшість охочих отримати ліцензію на здійснення медичної практики користувалися послугами посередників і не брали участі у заповненні документів. Водночас посередницькі структури скористалися тенденціями дерегуляції, спрямованими на спрощення ведення бізнесу. Але, підкреслимо, що дерегуляція ніколи не передбачала уникнення відповідальності за неправдиві відомості та за неналежні умови надання медичної допомоги.

Водночас нова редакція Ліцензійних умов опосередковано вимагає при поданні заяви на отримання ліцензії особистого заповнення керівником медзакладу або фізичною особою-підприємцем відомостей про стан матеріально-технічної бази, про нормативно-правове забезпечення та про кваліфікацію персоналу. Це, в першу чергу, зумовлено особливостями господарської діяльності з медичної практики, що є діяльністю з високим ступенем ризику та має безпосередній вплив на здоров'я та життя громадян, а, відтак, вимагає максимально відповідального ставлення майбутнього ліцензіата до роботи, якою він прагне займатися.

Головна мета нововведень - відповідність заявленого у документах реальним можливостям медичного закладу та/або фізичної особи-підприємця та вимогам чинного законодавства у сфері охорони здоров'я.

Детальніше…