RSSВерсія для друку
МОЗ надало медикам рекомендації щодо пошуку свого сімейного лікаря
08.05.2018

В МОЗ переконані, що навіть кваліфікованим лікарям краще звертатись до іншого фахівця «первинки для отримання якісних медпослуг у повному обсязі.

«Лікар не зможе повноцінно обстежити сам себе, наприклад оглянути вухо (видалити чужорідне тіло) або очне дно, надати повноцінно невідкладну допомогу або вести власну вагітність, перебуваючи в декретній відпустці», — наголосили у відомстві.

Також необхідність підписання декларації між лікарем та лікарем пояснюється і системою фінансування. Просто юридично неможливо надавати кошти лікарю за самолікування за стандартним тарифом.

Новий механізм фінансування передбачає запровадження принципу «гроші йдуть за пацієнтом», згідно з яким пацієнт обирає собі сімейного лікаря (терапевта, педіатра) незалежно від місця прописки. Лікар, у свою чергу, отримує дохід, який залежить від кількості пацієнтів, що підписали з ним декларації.

За оцінками МОЗ, створення конкуренції між медичними закладами, а також лікарями дасть змогу поліпшити якість медичних послуг та значно підвищити медпрацівникам рівень оплати праці.

Джерело