11.01.2018

Новим наказом було затверджено використання на первинній ланці міжнародної класифікації ICPC-2, яка, за словами відомства, підвищить якість надання послуг.

Відповідний наказ «Про деякі питання застосування україномовного варіанту міжнародної класифікації первинної медичної допомоги (ICPC-2-E)», вже опубліковано на сайті Міністерства для подальшого впровадження в закладах первинної ланки.

«ІСРС – це найбільш поширена класифікація, яка використовується на первинній ланці в багатьох країнах світу. ІСРС-2 – це нова система для українських лікарів. Вона дозволяє концентруватись на потребах пацієнтів, а не підлаштовуватись під зручність обробки кодів для формування статистики. Зараз значну частину свого робочого часу медичні працівники первинної ланки витрачають на паперову і статистичну роботу, що обмежує їх час на потреби пацієнтів», — пояснює ініціативу прес-служба відомства.

Нагадаємо, що план по введенню нової системи класифікації керівництвом Міністерства оговорювався ще на початку минулого року. На відміну від старої системи, ICPC-2 дозволяє враховувати та вписувати симптоми хвороби, а не ставити точний діагноз. Таким чином ведення пацієнта буде більш точним та працюватиме саме на них, а не на статистику.

В найближчі декілька місяців також планується запуск навчального онлайн-тренажеру для лікарів. Таким чином вони будуть поступово вивчати нову систему та інтегрувати її в свою роботу. В МОЗ обіцяють, що будуть проведені зміни і медичній освіті на до- та післядипломному рівні.

Джерело