RSSВерсія для друку
МОЗ комплексно вирішує завдання із запобігання та лікування гіпертонії
16.05.2012

Напередодні Всесвітнього дня боротьби з артеріальною гіпертензією Міністерство охорони здоров'я вкотре звертає увагу на важливість вчасного діагностування та профілактики цього захворювання.

 

Артеріальна гіпертензія (АГ) — одне з найпоширеніших захворювань в Україні. У 2011 році зареєстровано майже 12 млн осіб, хворих на АГ, що становить 26 % населення України. Щороку при зверненні жителівУкраїни до лікувально-профілактичних закладів вперше, виявляється понад 1млн хворих на АГ. У структурі загальної смертності населення України смертність від хвороб системи кровообігу становить 66,3 % та посідає одне з перших місць, як в Україні, так і в Європі. Серед осіб з підвищеним артеріальним тиском знають про наявність цього захворювання лише 80 % хворих, з них лікуються лише 53 %, при чому ефективно - 12 %.

 

У зв'язку з цим, Міністерством охорони здоров'я було впроваджено Програму профілактики та лікування артеріальної гіпертензії в Україні (далі Програма), а також розроблено регіональні програми і заходи щодо її виконання у всіх областях України.

 

Кабінети в поліклініках для виявлення хворих на артеріальну гіпертензію існують в усіх регіонах. В 13 областях створені пункти вимірювання артеріального тиску в місцях массового перебування людей: в аптеках, на ринках, на вокзалах, великих торговельних комплексах, кінотеатрах, автостанціях, поштових відділеннях і на пляжах.

 

Положення Програми активно впроваджуються у життя в рамках підготовки та підвищення кваліфікації лікарів-терапевтів та кардіологів. Запроваджено в практику проведення шкіл-семінарів з актуальних проблем артеріальної гіпертензії та кардіології з позиції доказової медицини.

 

Роки виконання Програми, з 2001 по 2012, свідчать про зростання показника виявлення хворих з АГ в 1,8 разу, зниження поширеності цереброваскулярних захворювань з АГ на 35 %, а мозкового інсульту - на 15 %, смертності від судинних уражень мозку - на 8 %, а серед населення працездатного віку - на 15 %, зниження первинної інвалідності від гіпертонічної хвороби в 2 рази, зменшення на 10 % питомої ваги померлих від АГ у працездатному віці, збільшення середньої тривалості життя померлих від АГ та її ускладнень на 2,2 року за даними статистичних звітів МОЗ та Держкомстату України.

 

Таким чином, протягом терміну реалізації заходів з виконання "Програми профілактики і лікування артеріальної гіпертензії в Україні" спостерігаються певні позитивні зміни показників захворюваності, поширеності і смертності, пов'язані з артеріальною гіпертензією.

 

У 2012 році Міністерством охорони здоров'я на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 25.04.2012 №340 прийнято рішення "Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою" (З більш детальною інформацією можна ознайомитися тут ).

 

Згідно з ст. 21. Закону України "Про лікарські засоби" реалізація (відпуск) лікарських засобів громадянам здійснюється за рецептами та без рецептів лікарів. Враховуючи поширення АГ та її ускладнень, ефективне проведення профілактичних і лікувальних заходів, регулювання цін на лікарські засоби для лікування АГ сприятимуть: збільшенню загальної тривалості життя населення, зменшенню медико-соціальних втрат працездатності населення, спричинених тимчасовою та стійкою непрацездатністю і передчасною смертністю.

 

У МОЗ України сьогодні відбулась прес-конференція присвячена Всесвітньому дню боротьби з гіпертонією за участі директора Департаменту лікувально-профілактичної допомоги МОЗ України Миколи Хобзея та головного терапевта МОЗ України Василя Нетяженко. Під час даного заходу спеціалісти розповіли про лікування та методи профілактики серцево-судинних захворювань; групи ризику, загрози гіпертонічної хвороби; регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою та ін.

Детальніша інформація за адресою:

http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20120515_2.html