RSSВерсія для друку
МОЗ - Як зберегти здоров’я українців? Система громадського здоров’я
09.12.2016

30 листопада Кабінет Міністрів України – дав старт створенню системи громадського здоров’я в Україні, ухваливши Концепцію громадського здоров'я.

Вперше на рівні держави ставиться пріоритет на профілактиці, тобто на попередженні хвороб, а не лише на лікуванні.

В ухваленій Урядом Концепції розвитку системи громадського здоров’я в Україні закладені засади переорієнтації фокусу системи охорони здоров’я від політики лікування до політики зміцнення та збереження здоров’я і попередження захворювань.

Сьогодні 8 грудня доктор Уляна Супрун, в.о. міністра охорони здоров’я України, та доктор Оксана Сивак, заступник міністра з питань євроінтеграції, провели публічну консультацію з громадськістю та експертами щодо розвитку системи громадського здоров’я.

1. ЩО ТАКЕ ГРОМАДСЬКЕ ЗДОРОВ'Я?

Часто чуємо не розуміння, що таке громадське здоров’я. Люди вважають, що це щось принципово нове.

Громадське здоров'я (визначення ВООЗ) – це наука та практика попередження захворювань, збільшення тривалості життя і зміцнення здоров'я шляхом організованих зусиль суспільства.

Люди бережуть своє здоров’я, менше хворіють, живуть довше, але при цьому пізніше потребують суттєвої медичної допомоги.

2. ЧОМУ ЦЕ ВАЖЛИВО?

Україна суттєво відстає від сусідніх держав за показниками очікуваної тривалості життя.

Для Європейського регіону цей показник становить 77.51, для країн ЄС – 80.87, України – 71.44. У той же час: для Польщі – 77.89, Литви – 74.79, Словаччини – 77.07.

Наразі в Україні найвищі у Європі рівні смертності від серцево-судинних захворювань та мультирезистентного туберкульозу. На долю України припадає 25% смертей від СНІДу в країнах Східної Європи та Центральної Азії.

3. ПРІОРІТЕТИ РОЗВИТКУ СИСТЕМИ PUBLIC HEALTH

Система громадського здоров’я, як основа профілактичної медицини, повинна втілювати основні системні заходи та бути спрямованою на збереження здоров’я населення і відповідно зменшувати потребу у витратах на медичне обслуговування.

Принцип пріоритетності здоров’я в усіх сферах життя реалізовуватиметься у законі про громадське здоров’я, розробка якого – наступна задача.

Детальніше...