RSSВерсія для друку
МОЗ: Індивідуальний профілактичний медогляд школярів довів свою ефективність
18.01.2013

Вже четвертий рік, як в Україні діє індивідуальний порядок профілактичного медогляду школярів, який проводиться за присутності батьків у сімейного лікаря чи дільничного педіатра. На сьогодні таким медоглядом, який довів свою ефективність, в державі охоплено 98% дітей шкільного віку. Після зміни у 2009 році порядку медичного огляду школярів із групового на індивідуальний, охоплення дітей профоглядом не зменшилось ні на один відсоток. Навпаки - вперше за останні роки відзначено тенденцію до підвищення якості таких перевірок та поліпшення окремих показників загального стану здоров'я учнів на пов'язану зі шкільним середовищем патологію.

МОЗ зауважує, на сьогодні світова практика не передбачає дитячих групових оглядів без дозволу або у присутності батьків, оскільки це є своєрідним порушенням прав дитини, задекларованих у відповідній Конвенції. Саме тому за рекомендаціями експертів Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я та Дитячого фонду Організації Об'єднаних Націй (UNICEF), які залучились до оцінки здоров'я школярів та здійснення їхнього медичного забезпечення, порядок профілактичного огляду школярів в Україні і був свого часу змінений із масового на індивідуальний в умовах лікувального закладу.

Крім того, як відомо, згідно із чинним законодавством нашої держави, будь-які медичні втручання щодо дитини, в тому числі огляд, мають бути здійснені лише за офіційною згодою батьків дитини або їхніх представників. Тож, Міністерство привело порядок цієї процедури у відповідність до чинних в Україні законів.

Індивідуальний огляд школяра є вкрай важливим, адже під час групової перевірки не кожна дитина наважиться відверто розповісти про свої проблеми та поділитися ними з незнайомим лікарем, соромлячись при цьому присутності своїх однокласників та вчителів. Особливо це стосується підлітків. Та й сам медпрацівник, що приїздить до школи на доволі короткий відрізок часу, бачить перед собою в єдиному потоці від 50 до 150 незнайомих дітей та не може знати анамнезу кожної конкретної дитини, про те, чим хворіли чи хворіють її рідні, не має часу розпитати про ці деталі або докладно вислухати дитячі скарги. Тож про необхідну якість огляду, коли він відбувається масово, говорити важко.

У випадку ж індивідуального огляду, дитина разом із батьками потрапляє на прийом до свого дільничного педіатра чи сімейного лікаря, який до деталей знає увесь родинний анамнез і може забезпечити маленькому пацієнтові значно більший комфорт, безпеку та таємницю огляду, а головне, батьки повністю поінформовані про проблеми зі здоров'ям дитини та шляхами його поліпшення. При цьому перевагою є те, що такий профілактичний огляд можна провести впродовж року, обравши будь-який зручний для родини час, а не відкладати цю справу на останні дні перед навчальним роком.

Щодо перевірки стану здоров'я дітей, які проживають в сільській місцевості, відвідують малокомплектні школи і батьки яких не мають змоги доправити дитину на огляд до медичної установи, у таких випадках медики здійснюють виїзні огляди безпосередньо за місцем перебування таких учнів.

Джерело