RSSВерсія для друку
МОЗ: Чи будуть головні лікарі більш схильні до корупції?
09.01.2018

У нових умовах головний лікар мусить стати ефективним управлінцем, розвивати свій заклад, вважають в МОЗ.

Чи не буде головний лікар при широкій автономії більш схильний до корупції? У МОЗ впевнені, що широка авономізація медзакладів допоможе перемогти корупцію серед головлікарів.

В МОЗ пояснили, що медичні заклади працюють як бюджетні установи за радянськими нормами через вертикальне управління. Завдяки закону ухваленому Закону про автономізацію медичних закладів лікарні можуть вільно господарювати, у тому числі підписувати контракти, мати свій рахунок та встановлювати рівень заробітної плати без прив’язки до тарифної сітки.

Разом з тим законопроект №6327 змінить принцип фінансування лікарень. Більше грошей отримає не той заклад, де більше ліжко-місць, а той, що надає більше якісних послуг. У таких умовах головний лікар мусить стати ефективним управлінцем, розвивати свій заклад, вважають в МОЗ.

«Тому важливо, щоб місцева громада, яка є власником медичного закладу та фактично наймає головного лікаря, вимагала якісних послуг у лікарні. Крім того, головні лікарі будуть обиратися на відкритих конкурсах за участі громадськості та представників місцевої влади. Контракт з головним лікарем буде мати обмежений термін» — говориться в повідомлені міністерства.

Джерело