RSSВерсія для друку
Моніторинг дотримання прав пацієнтів в комунальних установах охорони здоров'я міста Вінниця
13.01.2014

В 2013 році Вінницька правозахисна група здійснила моніторинг  дотримання прав пацієнтів в комунальних установах охорони здоров'я міста Вінниця.
Проведення моніторингу стало можливим за підтримки Польсько- Американського Фонду Свободи" Перетворення у регіоні"- RITA.

В завдання моніторингу не входила оцінка процесу реформування медичної галузі України, незважаючи на те, що Вінницька область входить до так званих пілотних регіонів, де відбувається впровадження реформи в галузі охорони здоров'я.
Однак, результати моніторингу дозволяють певною мірою оцінити наявність або відсутність змін в дотриманні прав пацієнтів  в комунальних установах охорони здоров'я міста Вінниця з моменту запровадження процесу реформування медичної галузі. В процесі проведення моніторингу було зібрано та проаналізовано інформацію щодо дотримання прав пацієнтів в 10 конкретних установах  міста Вінниці та Вінницької області.
У зв’язку з тим, що  в даний момент в державі відсутня система оцінки дотримання прав пацієнтів, в рамках проведеного дослідження фахівцями Вінницької правозахисної групи було розроблено інструментарій для  такої оцінки. В якості єдиного стандарту оцінки дотримання прав пацієнтів в державних установах охорони здоров‘я була обрана Європейська Хартія прав пацієнтів, оскільки права пацієнтів в Українському законодавстві не систематизовані в рамках одного законодавчого акту, а «розкидані» по різних нормативно – правових актах, а саме Хартія вважається тим Європейським стандартом, на який доцільно орієнтуватись. Розроблений інструментарій дотримання прав пацієнтів дозволяє не тільки оцінити дотримання того чи іншого права, а й проаналізувати причини порушення конкретного права, а також, дозволяє  виробити відповідні рішення.

Наведені результати моніторингу можуть стати як базою для більш детального аналізу ситуації, так і для конкретних дій щодо покращання ситуації на різних рівнях, починаючи від конкретних установ і закінчуючи зміною законодавства.

З повним текстом звіту можна ознайомитись за посиланням