RSSВерсія для друку
Мобільний хоспіс для дітей
16.11.2016

У Львові він має запрацювати з нового 2017 року. Це буде рука допомоги батькам, які доглядають важкохворих діток. Штат уже затверджено

Зауважимо: мова не йде про створення у Львові стаціонарного хоспісу, куди можна віддати важкохворих дітей і за якими доглядатимуть медпрацівники. Головне завдання мобільного хоспісу – сучасний супровід дітей, яких не можна вилікувати, але можна полегшити їхнє життя, допомогти їм, і їхнім батькам жити з цією проблемою. Скажімо, є діти, які не можуть самостійно дихати, ковтати тощо. За ними потрібний не лише цілодобовий догляд батьків, а й допомога медиків, адже в таких дітей є трахеостоми, гастростоми, виведені різні трубочки, які потрібно регулярно міняти, за ними стежити тощо. Досі таку допомогу у Львові 24 хворим діткам лікарі Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру надавали на волонтерських засадах. Але такої допомоги потребують також і діти, які живуть у різних районах і селах області, і їх значно більше. Медики-волонтери не в змозі припильнувати і забезпечити всіх цих діточок. Такі родини просто зобов’язана всіляко підтримувати держава. Ось з цією метою на Львівщині і створюється мобільний дитячий хоспіс.

Ідея створення такого хоспісу, за словами головного лікаря Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру Андрія Синюти, серед медиків центру живе давно, з часу створення лікарні, відколи вони почали приймати у себе важкохворих діток. З десяток років тому лікарі центру навіть отримали гранд на ці цілі, і власне тоді й уперше організували виїзні консультації важкохворих, прикутих до ліжка дітей удома. Проте кошти закінчились, і лікарі центру продовжують цю роботу на волонтерських засадах. Забезпечення необхідними розхідними матеріалами і ліками переважно лежить на плечах рідних. Хоч дуже багато допомагають і благодійні фонди.

Детальніше