10.01.2019

У порядку законодавчої ініціативи у Верховній Раді України зареєстрований проект Закону України «Про донорство крові та її компонентів і націо­нальну систему крові» (далі — проект).

Обґрунтування розробки акта

У пояснювальній записці до документа зазначено, що норми чинного законодавства про донорство крові та її компонентів потребують принципових змін з метою імплементації директив Європейського Союзу, що стосуються безпеки крові, на виконання положень Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, приведення у відповідність з міжнародними стандартами у сфері безпеки та якості донорської крові та її компонентів, а також надання послуг з трансфузії компонентів крові в лікувальних закладах, що дасть більше шансів для порятунку життів та забезпечить збереження здоров’я багатьох людей.

При цьому важливо розуміти, що національна система крові є стратегічною галуззю охорони здоров’я. Тобто в будь-якому разі заготівля крові та її компонентів має залишатися під контролем держави, адже тільки в цьому випадку можливо охопити всі аспекти функціонування ринку крові в Україні.

Варто зазначити, що кінцевою метою внесення змін до закону, який діє зараз, є забезпечення потреби пацієнтів у крові. І перше, що слід пам’ятати, — лікування має бути доступним для населення. Отже, заготівля крові та її компонентів в Україні має бути під контролем держави. Тільки під контролем держави можливо розробити єдиний механізм ціноутворення на препарати крові та її компонентів, а заготівля забезпечуватиметься у повному обсязі.

Кров має стати універсальним ресурсом нашої країни, де створюється нова галузь медицини, яка на державному рівні відповідає за організацію заготівлі крові.

Потенційна монополізація ринку крові підприємствами приватного сектору ніколи не зможе обіцяти помірну вартість донорської крові та її компонентів для населення. Також серед потенційних ризиків — зниження доступної для громадян кількості препаратів на основі крові та її компонентів, оскільки обсяг такої продукції залежить від попиту на неї. І все це може призвести до загрози безпеці держави.

Так, протягом останніх років попит на компоненти крові, що виробляються з донорської крові, в закладах охорони здоров’я Украї­ни постійно зростає. У більшості лікувальних закладів спостерігається постійний дефіцит крові з належною безпекою та якістю, що зумовлюють їх високу клінічну ефективність.

Особливого загострення це питання набуло в умовах проведення антитерористичної операції/операції об’єднаних сил на сході країни.

Разом з цим розвиток донорства крові та її компонентів, а також надання послуг з трансфузії компонентів крові є важливою соціально значимою діяльністю держави, заснованою на принципах добровільності донорських послуг, анонімності донора і реципієнта, благодійності донора та неприбутковості послуг з трансфузії компонентів крові для надавача.

У зв’язку з цим оновлені положення закону регулюватимуть відносини, пов’язані з розвитком донорства крові та компонентів крові, національної системи крові та наданням послуг з трансфузії компонентів крові, забезпеченням комплексу соціальних, економічних, правових і медичних заходів щодо організації донорства в Україні та задоволенням потреб охорони здоров’я в донорській крові та її компонентах.

Джерело...