RSSВерсія для друку
Міністр охорони здоров'я України окреслила основні проблеми запровадження сімейної медицини
14.05.2013

Міністр охорони здоров'я України Раїса Богатирьова під час прес-конференції "Стан та перспективи розвитку сімейної медицини в Україні" розповіла про основні проблеми впровадження перспективної моделі первинної допомоги на засадах сімейної медицини у пілотних регіонах та шляхи їхнього розв'язання.

Перша з проблем полягає в тому, яким чином забезпечити доступність педіатричної допомоги у перехідний період, друга пов'язана з перспективами великих поліклінік та центрів первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД), що створені на базі таких поліклінік, а третя стосується організації надання послуг з лабораторної діагностики та флюорообстеження пацієнтів центрів ПМСД.

У перехідний період роль педіатра лише зростає, наголосила Міністр. "Ми пропонуємо лікарів-педіатрів з великим стажем роботи, особливо, передпенсійного та пенсійного віку, не змушувати перекваліфіковуватись на сімейного лікаря. Таких лікарів варто залишити педіатрами-консультантами, у районних поліклініках", - пояснила керівник МОЗ. На її думку, під час перехідного періоду в амбулаторіях слід забезпечити функціонування змішаних колективів, де працює і сімейний лікар, і лікар-педіатр, і акушер-гінеколог. Така практика, за словами Раїси Богатирьової, досить добре прижилась у Вінницькій та Дніпропетровській областях.

Детальніше…