RSSВерсія для друку
Міністерство охорони здоров'я пропонує спростити процедуру митного оформлення грантів від Глобального фонду
01.03.2012

Глобальний фонд боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією протягом останніх семи років надає Україні фінансову допомогу у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу. З січня 2011 року розпочалася програма, направлена на протидію поширенню туберкульозу, яка буде реалізовуватися в Україні протягом 5 років.


При цьому впровадження грантів Глобального фонду систематично стикається з перепонами, обумовленими певними відмінностями національного законодавства від процедур Глобального фонду та міжнародної практики використання таких грантових коштів. 


Так, кошти, які є благодійною допомогою для України, обкладаються податками (ПДВ), в результаті чого охорона здоров'я втрачає 20 % інвестицій. 


Міністерством охорони здоров'я було розроблено законопроект "Про здійснення програм Глобального фонду по боротьбі зі СНІДом, туберкульозом та малярією в Україні". З метою забезпечення ефективності використання коштів грантів Глобального фонду, у цьому законопроекті пропонується внести зміни до Податкового кодексу України щодо надання податкових пільг та Закону України "Про здійснення держаних закупівель" у частині виключення з-під сфери дії цього закону закупівель товарів, робіт і послуг, що здійснюються за рахунок коштів грантів Глобального фонду. 


Прийняття Закону України "Про здійснення програм Глобального фонду по боротьбі зі СНІДом, туберкульозом та малярією в Україні", про проект якого йдеться, сприятиме належному правовому врегулюванню питань реалізації програм Глобального фонду в Україні, дозволить отримати додаткове джерело фінансування профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД, а також досягти позитивних зрушень у боротьбі з епідемією СНІДу та туберкульозу в Україні.