RSSВерсія для друку
Микола Азаров: Ліки мають бути доступні кожному українцю
22.03.2012

Ліки мають бути доступні кожному українцю, незалежно від статків. На цьому наголосив прем'єр-міністр України Микола Азаров під час засідання Кабінету Міністрів України 21 березня. 

"Перша проблема, яку треба негайно вирішувати - доступність ліків", - наголосив Микола Азаров. При цьому він зазначив, що дві третини наших співгромадян вважають, що ліки занадто дорогі. Фахівці порахували, що, наприклад, літній людині, яка постійно приймає препарати від тиску та цукрового діабету, запровадження справедливих цін заощадить до 200 гривень на місяць. 

"А якщо залишити у ціноутворенні все як є, скільки б ми не підвищували пенсії та соціальні виплати, нестримні апетити постачальників і аптечних мереж будуть спустошувати кишені пенсіонерів", - зазначив Глава Уряду. 

А саме тому, на переконання Миколи Азарова, "держава повинна раз і назавжди взяти під контроль питання вартості ліків". 

"Президент України поставив завдання поступово впровадити європейський підхід до визначення обґрунтованої ціни: так звані референтні ціни, - сказав Прем'єр-міністр. - Тобто, держава визначатиме граничні ціни на певні групи ліків в аптечних мережах, виходячи з ретельного вивчення об'єктивної інформації: цін виробника, роздрібних цін у сусідніх державах, аналізу витрат постачальника і продавця, вартості вітчизняних аналогів імпортних ліків тощо".

Джерело:
www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20120321_4.html