RSSВерсія для друку
Мешканки Намібії виграли суд у справі про примусову стерилізацію
02.08.2012

Три ВІЛ-інфіковані мешканки Намібії виграли судовий процес проти національної системи охорони здоров'я. Як повідомляє CNN, 30 липня суд визнав, що під час операції кесаревого розтину жінки були стерилізовані без їх добровільно інформованої згоди.

Водночас суддя не знайшла достатніх доказів того, що позивачки піддалися примусовій стерилізації саме у зв'язку з тим, що є ВІЛ-позитивними.

За словами адвоката Амона Нгаватене (Amon Ngavetene), координатора Центру захисту прав хворих СНІДом, що представляє в суді інтереси в цілому 18 жінок,  з аналогічним звинуваченням на адресу влади, суддя відклав розгляд питання про суму компенсацій, належних його підзахисним. Жінки вимагають виплатити їм 1,2 мільйона намібійським доларів (близько 150 тисяч американських доларів). За інформацією ВВС, йдеться про вимогу виплатити по 122 тисячі доларів кожній постраждалій.

Представники правозахисних організацій назвали рішення суду прецедентним, але стверджують, що це справа - лише верхівка айсберга, оскільки  примусова стерилізація ВІЛ-інфікованих жінок є в Намібії державною політикою. Наприклад, лікарі державних лікарень відмовляються проводити таки пацієнткам дочасний  кесарів розтин, що дозволяє знизити ризик передачі вірусу плоду, якщо ті не підпишуть згоду на стерилізацію під час операції. Така вимушена згоду аж ніяк не є добровільно поінформованою згодою і означає обмеження прав жінок з боку намібійської влади, вважають юристи.

Детальніше:

http://amn.net.ua/ukr/news/za_kordonom/10620