RSSВерсія для друку
Медики виплатять пацієнтові 30 тисяч рублів за неправильний діагноз
17.09.2012

У місті Качканаре Свердловської області 79-річному чоловіку вдалося довести, що у смерті його 72-річної дружини винні лікарі, повідомляє газета Качканарський четвер.
Для того, щоб залучити медиків до відповідальності, пенсіонерові знадобилося майже 10 місяців: він пройшов усі інстанції від Слідчого комітету до суду. Суд визнав, що жінку можна було врятувати, і оштрафував лікарів на 30 тисяч рублів.
11 жовтня 2011 року пенсіонерку доставили до реанімації у важкому стані c ознаками гострого інфаркту (діагноз підтвердили електрокардіограмою в машині Швидкої допомоги). Пізніше з'ясувалося, що діагноз був встановлений не зовсім точно, у жінки був інфаркт іншого різновиду – міокарда (двічі підтвердили c допомогою ЕКГ). Лікар, за даними страхової компанії, проігнорував цей факт і перевів пацієнтку з реанімаційного відділення в терапевтичне. Через 12 днів після госпіталізації жінка померла.
За словами чоловіка, він неодноразово звертав увагу медиків на те, що позитивного ефекту від ліків, якими лікували дружину немає. Однак лікар не змінив лікування.
Після смерті дружини, чоловік звернувся в слідчі органи і обласне управління охорони здоров’я. Через півтора місяці була  винесена постанова про відмову в порушенні кримінальної справи. Слідчі послалися на вердикт лікарської комісії, яка дійшла висновку, що смерть настала в результаті захворювання, проте лікар все ж таки був притягнутий до дисциплінарної відповідальності.
Але пенсіонер не здавався. Він звернувся до страхової компанії, після чого були проведені дві експертизи, які підтвердили, що неякісна медична допомога призвела до прогресування хвороби і подальшої смерті. За цим пішло звернення до суду.
Поки тривав розгляд, у 79-річного вдівця діагностували ішемічну хвороба серця. Захворювання могло з'явитися на фоні переживань. Суддя підтвердила, що загиблій жінці надали неякісну медичну допомогу, зокрема, лікарі не провели всю необхідну діагностику, не врахували альтернативне лікування, не відстежували динаміку хвороби після постановки діагнозу, застосовували недостатнє знеболювання, з запізненням направили пацієнтку з терапії в реанімацію.
Суд вирішив, що при технічно правильному проведенні лікування ймовірність позитивного результату була велика. Але, незважаючи на це, суддя обмежилася компенсацією моральної шкоди – в 30.000 руб, хоча чоловік вимагав c ЦМЛ півмільйона рублів.

Джерело:

http://amn.net.ua/ukr/news/za_kordonom/11951