11.03.2019

Міністерством охорони здоров’я (МОЗ) України винесено на публічне обговорення проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України».

Для чого розроблений документ

Цей документ розроблено з метою економії бюджетних коштів, виділених на первинну медичну допомогу, шляхом пришвидшення переходу закладів охорони здоров’я, що надають первинну медичну допомогу, на повне фінансування за «зеленим списком» та припинення дії«червоного списку» з 1 квітня 2019 р. Також проектом запропоновано удосконалити окремі аспекти казначейського обслуговування оплати послуг первинної медичної допомоги за договорами про медичне обслуговування населення.

Підстава розроблення проекту акта

Проект акта розроблено МОЗ України на підставі статті 10 Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення».

Обґрунтування необхідності прийняття акта

Законом України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» запроваджено нову систему фінансування медичних послуг за рахунок коштів Державного бюджету України. Нова система фінансування закладів первинної медичної допомоги працює за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». Кожен із закладів охорони здоров’я, що уклав договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ), отримує державне фінансування напряму від НСЗУ відповідно до кількості пацієнтів.

Порядком реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для первинної медичної допомоги на 2019 р. передбачено можливість нарахування коштів за медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій для первинної медичної допомоги за «червоним списком», відповідно до якого розрахунок кількості пацієнтів здійснюється на основі умовної кількості наявного населення відповідної адміністративно-територіальної одиниці, що обслуговується відповідним закладом охорони здоров’я.

Разом з тим станом на 1 березня 2019 р. спостерігаються високі темпи підписання декларацій пацієнтами (в березні 2019 р. на 815 996 декларацій більше, ніж у лютому 2019 р., а в лютому 2019 р. на 1 172 414 декларацій більше, ніж у січні 2019 р.), що потребує збільшення фінансування закладів охорони здоров’я за «зеленим списком» та зменшення фінансування за «червоним списком».

Джерело...