03.01.2018

В Українському лікарському товаристві заявляють, що система охорони здоров'я некерована суспільством.
Заступник голови правління Українського лікарського товариства Костянтин Надутий заявляє, що медична реформа в Україні схожа на експеримент над громадянами країни. Як пише ZIK, таку думку він висловив в ефірі телеканалу. «Усе те, що робиться у медичній реформі, нагадує експеримент, мовляв, спробуємо і подивимося, як воно піде. Але за цим «спробуємо» стоїть життя і здоров’я людини», – наголосив експерт.

Зокрема, уточнив він, робити такі речі, які завідомо неефективні для медичної галузі, – це пряма шкода та загроза здоров’ю українців. «Йдеться про первинну медицину, оскільки виділяти недостатньо коштів на цей сегмент і говорити, що він запрацює з погляду підвищення якості, доступності і тому подібне, абсолютно нелогічно. До того ж, при такій кадровій ситуації, яка є сьогодні, і при тому, що система кадрового планування в країні повністю знищена», – зазначив експерт. За його словами, Міністерство охорони здоров’я не змогло відповісти на запит, скільки саме сімейних лікарів прийде в первинну ланку у 2018 році. «Є розрахунки, і мінімальна межа фінансування, нижче якої система стає некерованою в інтересах суспільства, це 7% від ВВП, і 70% від загальних видатків на охорону здоров’я. Сьогодні ж витрати на охорону здоров’я складають 2,5-3,5 % від ВВП, тобто система в принципі некерована суспільством», – наголосив експерт.


Детальнішеhttps://health.unian.ua/country/2328886-medichna-reforma-nagadue-velikiy-eksperiment-nad-ukrajintsyami-ekspert.html