RSSВерсія для друку
Медична реформа на 2020 рік: МОЗ України залучило пацієнтські організації
26.06.2019

21 червня 2019 р. відбулася зустріч керівництва Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України та Національної служби здоров’я України (НСЗУ) з представниками 22 пацієнтських громадських організацій за сприяння Благодійного фонду «Пацієнти України».

Детальніше про формування програми медичних гарантій та правила отримання послуг для пацієнтів на зустрічі з пацієнтськими організаціями спілкувалися в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун, заступник міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк та голова НСЗУ Олег Петренко.

«У нас з вами спільна мета — нова трансформована система охорони здоров’я в Україні. Для цього медичним закладам потрібно вже розпочати роботу — автономізуватися, закупити комп’ютери та необхідне обладнання. Успіх у новій системі залежатиме від потужного старту в 2020 р.», — зазначила У. Супрун.

Із 2020 р. заклади охорони здоров’я всіх рівнів переходять на нову модель фінансування згідно з Законом України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення». У межах програми медичних гарантій (гарантованим пакетом послуг) медичні послуги будуть оплачуватися НСЗУ за прямими договорами з медичними закладами.

«Восени 2019 р. ми презентуємо перший в історії України гарантований пакет медичних послуг. Він включатиме послуги первинної, спеціалізованої амбулаторної, стаціонарної допомоги, а також екстрену, паліативну та реабілітаційну допомогу», — наголосив П. Ковтонюк.

«Ми вдячні за організацію такого першого діалогу з пацієнтською спільнотою, бо всі ці реформи власне заради нас відбуваються. Ми бачимо, що є багато запитань (від пацієнтів до МОЗ України) вузькопрофільного характеру, і є над чим працювати, оскільки система перебуває на етапі становлення. Тому ми дуже сподіваємося, що представники профільних пацієнтських організацій зможуть долучитися до розроблення рішень, які формують принципи та підходи до надання медичної допомоги на вторинній і третинній ланці системи охорони здоров’я», — прокоментувала Інна Іваненко, виконавчий директор Благодійного фонду «Пацієнти України».

За нової моделі пацієнти зможуть вільно вибрати медичний заклад та лікаря, в якого вони хочуть лікуватися, а НСЗУ оплатить ці послуги за пацієнта без посередників. Проте будуть діяти і певні правила.

Звернення до сімейного лікаря, терапевта чи педіатра буде основною точкою входу пацієнта до системи. Сімейний лікар проведе плановий огляд, видасть направлення до спеціаліста чи ж випише рецепт за урядовою програмою «Доступні ліки». Усі ці послуги вже оплачуються НСЗУ. Другою точкою входу в систему для пацієнта буде екстрена медична допомога. У такому випадку госпіталізація також покриватиметься НСЗУ.

Отримати доступ до спеціалізованих та інших медичних послуг у рамках програми медичних гарантій, які гарантовано оплатить НСЗУ, з 2020 р. пацієнти зможуть з електронним направленням від сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. Окремо будуть визначені випадки, коли можна буде звернутися до вузькопрофільного спеціаліста напряму (наприклад до гінеколога чи психіатра). Програма медичних гарантій є частиною Закону «Про державний бюджет на 2020 рік», відповідно, має щорічно ухвалюватися Верховною Радою України.

Зараз команди МОЗ України та НСЗУ працюють над пакетом нормативних актів щодо принципів фінансування всіх напрямків. До кінця року мають бути ухвалені документи, що стосуватимуться вимог до медичних закладів, особливостей договорів із НСЗУ, методик розрахунку тарифів на послуги тощо.

Джерело- https://www.umj.com.ua/article/158882/medichna-reforma-na-2020-rik-moz-ukrayini-zaluchilo-patsiyentski-organizatsiyi