RSSВерсія для друку
Медична реформа: МОЗ звітує про результати роботи
08.02.2019

Як ми нещодавно повідомляли, 5 лютого 2019 р. Окружний адміністративний суд м. Києва частково задовольнив заяву народного депутата України Ігоря Мосійчука та заборонив Уляні Супрун виконувати обов’язки міністра охорони здоров’я України.

6 лютого 2019 р. на сайті Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України з’явилося повідомлення про те, як останнім часом змінилася система охорони здоров’я, яке ми і пропонуємо до уваги читачів.

Скільки Українців вибрали свого лікаря ?

МОЗ України повідомляє, що більше половини українців вибрали свого лікаря і 76% з них задоволені якістю послуг. Ще більше пацієнтів отримали доступ до якісних ліків і абсолютно всі — до ефективних вакцин за Національним календарем щеплень.

Медики отримали можливість заробляти більше грошей, а шанси хабарників різко пішли на спад. Водночас посилилися вимоги при вступі на медичні спеціальності.

76,6% жителів України задоволені своїм сімейним лікаремтерапевтом чи педіатром

Свідченням цього є результати дослідження Соціологічної групи «Рейтинг»,проведене у жовтні 2018 р. Наразі декларації з сімейними лікарями, терапевтами чи педіатрами підписали понад 25 млн жителів України — більше половини громадян. Це число значно більше, ніж очікували українські й закордонні експерти, і свідчить про потужний запит на зміни, який є в суспільстві.

У минулому році українські пацієнти і лікарі отримали чіткий список послуг первинної медичної допомоги, який для кожного пацієнта є безоплатним. Сімейний лікар, терапевт чи педіатр діагностує захворювання, призначає лікування та виписує рецепти, за якими у тому числі можна отримати препарати за програмою «Доступні ліки», виписує лікарняні, видає довідки. Також лікарі первинки мають у своєму арсеналі 8 базових лабораторних та інструментальних досліджень.

Гарантований пакет послуг у 2019 р. не зміниться

Крім того, з другої половини 2019 р. працюватиме програма «Безкоштовна діагностика». За направленням вашого сімейного лікаря ви зможете проходити декілька видів рентгенів, УЗД, мамографію, ехокардіографію серця, аналізи та інші діагностичні дослідження в будь-якому медзакладі за вашим вибором, який бере участь у програмі. Оплачуватиме послуги в програмі Національна служба здоров’я України (НСЗУ).

Суттєво підвищилися зарплати медиків у медзакладах, що долучилися до трансформації

Медичні заклади, що вже уклали договори з НСЗУ, почали отримувати оплати за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». Ефективні комунальні заклади первинної медичної отримали оплати від НСЗУ до двох разів більше, ніж це було за старої моделі фінансування. Лише у січні НСЗУ оплатила медичним закладам за договорами 1,35 млрд грн. за надані пацієнтам послуги первинної допомоги.

Джерело...