15.03.2019

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) регулярно здійснює заходи з верифікації даних, які містяться велектронній системі охорони здоров’я. Верифікація — це комплекс заходів з порівняння, встановлення відповідності та підтвердження відомостей, що містяться у центральній базі даних, з відомостями, що отримані  від органів державної влади, з державних електронних інформаційних ресурсів, іншими даними.

Які заходи з верифікації даних використовує НСЗУ

На сьогодні НСЗУ використовує такі заходи з верифікації:

  • деактивація даних про користувачів, які померли;
  • робота з даними в системі відповідно до запитів її користувачів;
  • опрацювання даних у системі відповідно до даних моніторингових досліджень.

Крім того, одним з механізмів верифікації даних, для забезпечення їх консистентності в системі, є заходи з дедублікації таких даних.

Дедублікація даних

Дедублікація даних передбачає виявлення та деактивацію дублів записів про пацієнтів, декларації, медичних працівників та спеціалістів, а також суб’єктів господарювання у сфері охорони здоров’я. Це здійснюється через застосування модулів, які запобігають появі дублів даних у системі (онлайн дедублікація) або виявляють та деактивують наявні дублі даних в системі (офлайн дедублікація).
Процедура онлайн дедублікації всіх даних відбувається в режимі реального часу (24/7) при кожній спробі створення нового запису в системі, а процедура офлайн дедублікації —  зі встановленою періодичністю.
Автоматична модель відпрацьовує дані в системі кожні 24 год в період з 00:00 до 06:00.

Деактивація даних про користувачів, що померли

Деактивація даних про користувачів, що померли, у системі відбувається відповідно до даних Державного реєстру актів цивільного стану громадян (ДРАЦСГ). Дані з ДРАЦСГ НСЗУ отримує щомісячно відповідно до законодавства — через запити до Міністерства юстиції, а також запити до відповідних територіальних органів, які здійснюють реєстрацію актів цивільного стану.

Детальніше...