RSSВерсія для друку
Медична реформа: ідея правильна – реалізація непродумана
14.11.2013

Медична реформа в Україні необхідна, але поки що її впроваджують непродумано та фрагментарно. Про це заявив Ігор Бураковський, голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій 31 жовтня в Києві під час круглого столу “Реформа охорони здоров’я в Україні: ідея та реалії”.

 Під час заходу було представлено результати аналізу реформи охорони здоров’я України, здійсненого за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”. За словами експерта, Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) так і не затвердило моделі системи охорони здоров’я, яку хоче отримати Україна в результаті реформи. Внаслідок цього пілотні регіони зіткнулися з необхідністю самостійно розробляти модель надання медичної допомоги й підходи до її розбудови.

Ігор Бураковський наголосив, що Україні слід наближати принципи надання медичної допомоги до світових стандартів, визначених Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Зі свого боку, координаторка проекту “Аналіз реформи охорони здоров’я в Україні” Олександра Бетлій зазначила: “У пілотних регіонах зробили лише перший крок із реформування - відокремили первинну ланку медичної допомоги. Водночас не було побудовано ефективної співпраці з вторинною ланкою, заклади якої (клініко-діагностичні центри та лікарні) так і не було організовано в госпітальні округи. Вагомою причиною цього стала відсутність комплексного підходу до реформи, який би ґрунтувався на ретельному плануванні й достатньому фінансуванні. На жаль, недостатнє фінансування поставило під питання успіх реформи”.

Детальніше