RSSВерсія для друку
Медична освіта: Уряд схвалив стратегію її розвитку
27.02.2019

Кабінет Міністрів України під час свого засідання 27 лютого 2019 р. затвердив проект розпорядження Уряду «Про схвалення Стратегії розвитку медичної освіти в Україні»,який раніше був винесений на громадське обговорення.

Коментар МОЗ України

Як наголошують у МОЗ України, яке є автором документа, Стратегія розвитку медичної освіти в Україні (далі — Стратегія) передбачає комплексний підхід до трансформації в медичній освіті. Це дозволить у найближчі 10 років втілити фундаментальні зміни і повністю змінити підхід до відбору, навчання і професійного становлення українських медиків.

Трансформація системи охорони здоров’я неможлива без змін у медичній освіті, оскільки саме від знань та кваліфікації лікаря, здобутих під час навчання, залежитьжиття та здоров’я пацієнта.

10 років на впровадження

Стратегія — це покрокова інструкція на 10 років, яка дозволить здійснити справді докорінні, а не номінальні зміни в медичній освіті. Стратегія враховує сучасний стан медичної освіти в Україні. Першим етапом підготовки Стратегії було визначення кількісних та якісних показників нинішнього рівня медичної освіти, зокрема було проведено 15 фокус-груп у різних регіонах України.

Мета Стратегії

Головною метою Стратегії є підвищення конкурентоспроможності вищої медичної освіти і внаслідок цього підвищення якості надання медичних послуг.  Основним завданням Стратегії є зміна таких напрямків:

  • підвищення якості вищої медичної освіти;
  • якісна зміна післядипломної освіти;
  • ефективне фінансування та управління медичних університетів;
  • зміна академічної культури;
  • розвиток наукових досліджень.

З прийняттям стратегії МОЗ України продовжить якісні зміни у вищій медичній освіті, зокрема, найближчим часом планується запровадити безперервний професійний розвиток та нову модель інтернатури.

Детальніше....