RSSВерсія для друку
Медична наука: наукові роботи перевірятимуть на плагіат
14.11.2018

Міністерство освіти і науки України разом із USAID підготувало рекомендації для вищих закладів освіти щодо підтримки культури доброчесності у них, створило всі умови для університетів для підписання угод з компаніями, що допомагають перевіряти тексти робіт на плагіат. Однак цього недостатньо — Україна має забезпечити не лише технічну перевірку тексту робіт на плагіат, а й не допускати плагіату наукових ідей. На цьому наголосив заступник міністра освіти і науки України Юрій Рашкевич під час прес-конференції «Практичні кейси впровадження академічної доброчесності в українських закладах освіти» 13 листопада 2018 р., в Києві.

«Сьогодні всі університети та наукові установи в Україні мають можливість підписати угоди з компаніями, що надають послуги перевірки тексту на наявність запозичених частин тексту, і забезпечити своїм аспірантам та докторантам перевірку дисертаційних робіт на плагіат. Також група експертів розробила широкі рекомендації, які можуть бути використані як модулі для навчання, як основа спецкурсів з академічного письма. І зараз ми дискутуємо на тему, як перейти на інший рівень відстежування академічної доброчесності — на рівень глибшого аналізу наукового змісту роботи. Однак боротьба із плагіатом наукових ідей мусить бути справою широкої наукової громадськості, і Міністерство освіти і науки України чи жоден інший орган ніколи не зможе робити це самостійно», — зазначив Ю. Рашкевич.

У межах прес-конференції також було оголошено про старт акції #СтопПлагіат.

Про академічну доброчесність

«Академічна доброчесність — це етичні та регламентні норми, які мають впливати на якість освіти й довіру до результатів наукових досліджень. Ми переконані, що коли єдиним голосом всі представники освітньої спільноти будуть говорити, що академічна доброчесність є запорукою якісної освіти — це вплине на розуміння людей. Ми закликаємо всі освітні заклади долучитися до акції #СтопПлагіат», — заявив Андрій Сідляренко, голова компанії «Unicheck Україна» — онлайн-сервісу пошуку плагіату.

Наразі до акції вже доєдналися понад 20 закладів вищої освіти України.

«Останнім часом дедалі більше досить гучних випадків, пов’язаних із плагіатом, і може скластися враження, що ситуація погіршилася, але я вважаю, що це лише свідчить про те, що збільшилася кількість небайдужих людей. І ми хотіли б закликати небайдужих людей об’єднатися під одним голосом в акції #СтопПлагіат і спільно шукати розв’язання цієї проблеми. Ми, зі свого боку, намагаємося проводити певні просвітницькі роботи щодо академічної доброчесності», — додав координатор Проекту сприяння академічної доброчесності в Україні (SAIUP) Тарас Тимочко.

Нагадаємо, про необхідність зміни академічної культури і дотримання академічної доброчесності мова йде і в запропонованій Міністерством охорони здоров’я України стратегії розвитку медичної освіти.

Джерело