RSSВерсія для друку
Львівщина посіла п’яте рейтингове місце за рівнем захворюваності на ВІЛ-інфекцію
09.07.2013

За рейтинговою оцінкою показників захворюваності на ВІЛ-інфекцію у 2012 році Львівська область посідала п'яте рангове місце з 27 адміністративних територій України (перші рангові місця показників присвоюються територіям з найменшим значенням показника).

На сьогодні основними завданнями боротьби з ВІЛ-інфекцією/СНІДом у Львівській області є створення умов, за яких кожна особа (в першу чергу з груп підвищеного ризику інфікування ВІЛ) за власним бажанням може пройти тестування на наявність в неї антитіл до ВІЛ, а при позитивному результаті отримати (в разі необхідності) лікування (в тому числі антиретровірусне), догляд і підтримку.

На відміну від 2012 року – в поточному році спостерігається зростання кількості зареєстрованих випадків ВІЛ-інфекції: за п’ять місяців 2013 року в області зареєстровано 213 випадків захворювання на ВІЛ-інфекцію/СНІД проти 140 випадків ВІЛ-інфекції за 5 місяців 2012 року. Зросла також частка хворих, виявлених в стадії СНІДу (значна частина людей звертаються для первинного обстеження на антитіла до ВІЛ до закладів охорони здоров’я при наявності клінічних показань): з 45% у 2012 році до 48,8% в поточному році.

Аналіз епідемічної ситуації засвідчує, що в області інфекція особливо поширюється серед споживачів ін’єкційних наркотиків. Ця уразлива група ще досі залишається провідною силою епідемії, (споживачі ін’єкційних наркотиків в 60-80% є статевими партнерами осіб, які були інфіковані ВІЛ, і не вживають наркотиків).

Детальніше