RSSВерсія для друку
Людмила Коношевич: Знеболювальні препарати, до складу яких входять підконтрольні речовини, мають бути доступними, але за рецептом
07.08.2013

Про це повідомила під час прес-конференції, яка відбулась сьогодні, начальник управління лікарських засобів та медичної продукції МОЗ України Людмила Конашевич.

 

“Розуміючи проблему доступності паліативних хворих до знеболювальних препаратів, впродовж півроку Міністерством охорони здоров'я України було здійснено низку заходів”, -- розповіла представник МОЗ України. Серед них Людмила Коношевич назвала, зокрема, появу цього року вперше в Україні таблетованої форми морфіну, внесення змін до законодавства щодо спрощення вимог виписування рецептів та відпуску в аптеках лікарських засобів, що містять наркотичні речовини.

Вона також розповіла про те, що відтепер паліативні хворі отримують рецепт з п'ятнадцятиденною потребою у лікарському засобі, тоді як раніше хворий отримував ліки розраховані лише на три дні прийому. “Тепер хворі мають можливість придбати необхідні ліки, які містять у своєму складі наркотичні речовини, у будь-якій аптеці України, яка має спеціальний дозвіл (ліцензію) на продаж таких лікарських засобів. Раніше це можливо було зробити тільки у визначеній аптеці, яка була закріплена за лікувальним закладом, у якому виписали рецепт”, -- розповіла Людмила Коношевич.

 

Детальніше