RSSВерсія для друку
Лікування і профілактика респіраторних вірусних інфекцій: рекомендації лікарям
23.11.2017

Сезон захворюваності на грип та інші респіраторні вірусні інфекції вже розпочався. У цей час слід бути особливо обачними та докласти максимум зусиль, щоб попередити хвороби, швидше одужати та уникнути ускладнень. Несвоєчасні й неправильні профілактика та лікування можуть призвести до тяжких наслідків - від ускладнень і аж до втрати життя.

Відповідно до інформації Центру грипу, станом на 19 листопада 2017 від початку жовтня зафіксовано 167 566 хворих на “грип та ГРВІ”, що що типово для цієї пори року.

Що не слід призначати

Доведено, що грип та інші респіраторні вірусні інфекції є особливо небезпечними для дітей, вагітних, осіб похилого віку та людей з порушенням імунітету. Призначення лікарських засобів без доведеної ефективності або ж необгрунтоване призначення інших ліків не лише створює оману щодо лікування, але й може бути небезпечним через виникнення побічних ефектів. Крім того, для пацієнта вживання неефективних ліків також призводить - це гаяння часу та коштів.

Щоб уникнути небезпечних наслідків, Міністерство охорони здоров’я України наполегливо рекомендує лікарям уникати надмірного призначення ліків та бездоказових методів для лікування чи профілактики грипу та інших респіраторних вірусних інфекцій, (що часто називають загальним словом застуда), особливо у дітей.

Спираючись на сучасні доказові клінічні настанови, протоколи та рекомендації, МОЗ наполягає звернути увагу, що антибіотики (крім захворювань, що зумовлені бактеріями), противірусні препарати (крім озельтамівіру та занамівіру за показанням при лікуванні грипу), «імуномодулятори» та препарати інтерферонів не рекомендовані для лікування застуд у дітей. Неконтрольоване та необгрунтоване вживання антибіотиків призводить до формування резистентності до них. Ефективність вітамінів, антигістамінних та рослинних препаратів не є доведеною в якісно проведених наукових дослідженнях, а «Сиропи від кашлю» можуть бути шкідливими для дітей віком до 4 років. «Комбіновані ліки від застуди», котрі полегшують симптоми у дорослих, є забороненими для дітей молодшого віку.

Профілактичні заходи для попередження грипу та інших респіраторних вірусних інфекцій

Краще, однак, докласти зусиль для того, щоб уникнути випадків захворювань, ніж їх лікування. До та впродовж епідемічного періоду грипу та інших респіраторних вірусних інфекцій, Міністерство охорони здоров’я України наполягає на проведенні профілактичних заходів. Найважливішим з них є вакцинація проти грипу.

Особливо важливими є вакцинація проти грипу для людей із групи ризику:

- дітей;

- вагітних та породілль;

- осіб, старших 65 років;

- осіб з ослабленим імунітетом, онкологічними, хронічними та неврологічними (хвороби головного та спинного мозку, церебральний параліч, епілепсія, інсульт, розумова відсталість) захворюваннями, ожирінням.

Також існують професійні групи ризику:

- медичні працівники;

- вчителі й вихователі;

- продавці;

- водії громадського транспорту;

- усі, хто працює в багатолюдних місцях.

Детальніше....