14.06.2018

Медичні установи, які з якихось причин не змогли підготувати до нової системи фінансування починаючи з третього кварталу 2018 року, отримають кошти по старій схемі.

«У зв’язку із трансформацією фінансування охорони здоров’я цього року медична субвенція на первинну медичну допомогу була передбачена лише на півроку. Уряд своїм розпорядженням «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству охорони здоров’я на 2018 рік, та розподіл медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам між бюджетами міст обласного значення, районними бюджетами та бюджетами об’єднаних територіальних громад» вніс зміни до Держбюджету, перерозподівшиливши бюджетні кошти між двома програмами — з програми капітації на програму субвенції. Це дозволить профінансувати заклади, які поки що не уклали договори з НСЗУ, зокрема забезпечити виплату заробітної плати медичним працівникам», — йдеться в пояснені прес-служби МОЗ України.

Необхідно зазначити, що вже з липня 2018 року ряд медзакладів перейде на нову систему фінансування за принципом «Гроші йдуть за пацієнтом». Медзаклади отримають кошти за всіх пацієнтів які підписали декларацію з сімейними лікарями, терапевтами та педіатрами. При цьому, загальна сума за кожного пацієнта буде різна через введення вікових коефіцієнтів.

Джерело