RSSВерсія для друку
Лікаря-анестезіолога засуджено до 2 років позбавлення волі
19.03.2019

Вироком одного з районних судів Чернігівської області лікаря-анестезіолога визнано винним у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 та ч. 2 ст. 140 КК України (неналежне виконання медичним працівником своїх професійних обов’язків внаслідок недбалого чи несумлінного до них ставлення, якщо це спричинило тяжкі наслідки для неповнолітнього хворого — смерть новонародженого). Процесуальне керівництво у зазначеному провадженні та підтримання обвинувачення здійснювали органи Прокуратури Чернігівської області.

Що встановила Прокуратура

Встановлено, що у 2016 р. до пологового відділення однієї з районних лікарень була госпіталізована вагітна, стосовно якої лікарями прийнято рішення про завершення пологів шляхом проведення операції кесаревого розтину.

Породіллю оглянуто лікарем-анестезіологом, який, не врахувавши ступеня операційного ризику та не переконавшись у правильності вибору типу наркозу, одноосібно прийняв рішення про анестезіологічне забезпечення операції, що не відповідало клінічному стану жінки та порушувало вимоги клінічного протоколу з акушерської допомоги «Кесарів розтин».

Внаслідок цього після народження дитини у жінки констатовано зупинку серця, а через 33 хв — біологічну смерть. Новонароджений прожив 1,5 міс.

Як заявляють у прокуратурі, смерть матері та дитини є наслідком грубих порушень під час проведення загального знеболювання.

Вирок суду

Вироком суду лікаря засуджено до 2 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади лікаря та займатися лікарською діяльністю строком на 2 роки.

Раніше ми повідомляли, що  Прокуратурою Київської області оскаржено тендер на будівництво трьох медичних амбулаторій.

Джерело....