13.02.2012

Від дій лікарів люди вмирають у 33 тисячі разів частіше, ніж через авіакатастрофи. Такаю є статистика Всесвітньої організації охорони здоров`я, йдеться в сюжеті ТСН.

Навіть у країнах із розвиненою медициною кожний десятий пацієнт - жертва лікарської помилки. Наприклад, у США в 2010 році від ескулапів постраждали 180 тисяч людей, у Канаді - 24 тисячі. Велика Британія щороку звітує про 70 тисяч жертв медицини, Німеччина визнає 100 тисяч лікарських помилок.

А от в Україні лікарі так старанно покривають одне одного, що в статистиці медичних помилок у нас нуль. Хоча новини мало не щотижня повідомляють про трагедії у стінах лікарень - не той діагноз, не ті ліки, не та доза, здригнулася рука, не пощастило. Не те, що вона засекречена. Її просто не існує, - каже колишній міністр охорони здоров`я Микола Поліщук. "Сьогодні лікарі, які зробили помилки, дуже часто родичів вговорюють, щоб не проводити розтин. А так немає даних розтину, і що сказав, те і було", - пояснює Поліщук. Адвокати здебільшого і братися не хочуть за медичні справи, розповідає Андрій Роханський. Він "подвійний агент" - і медик, і правозахисник громадської організації. Президент Всеукраїнської ради прав захисту пацієнтів Віктор Сердюк вважає, що якщо медична допомога така небезпечна, то хоча б 1% від бюджету повинен йти на страхування цих випадків.


Детальніша інформація за адресою: