RSSВерсія для друку
Лікарі повинні відповідати за приховування рівня смертності від грипу - Комітет ВР
21.09.2012

Європейці та українці мають дещо різний спосіб підрахунку жертв грипу: на Заході їх рахують по факту, в Україні більшість смертей від грипу списують на ускладнення, тобто якщо особа помирає від пневмонії, яка виникла через грип, то в її причині смерті зазначать саме запалення легень. МОЗ має приділити більш пильну увагу цьому питанню та підвищити відповідальність лікарів за занесення сестрі від грипу до іншої категорії. Про це УНН сказала голова парламентського Комітету з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтеєва.
"Тут повинна бути відповідальність і Міністерства охорони здоров'я: необхідно проводити спеціальні наради, колегії, де чітко будуть виявлені факти не фіксування смертей, та підвищити відповідальність лікарів за це. Це робота саме МОЗу, вони мають вирішувати це наказами", - cказала Т. Бахтеєва.
За даними СЕС, в Україні елементарно немає коштів для того, аби вести чітку статистику смертей від грипу:
"Для того щоб встановити діагноз "смерть від грипу" необхідно підтвердити це лабораторно, аналіз коштує дорого. При цьому його треба не просто підтвердити в якійсь українській лабораторії, а подати в референт-лабораторію Всесвітньої організації охорони здоров'я, а в Україні такої немає.
Практично всі випадки смертності після респіраторних захворювань проходять обстеження. Фільтр можливо трошки знижує цей показник смертності від грипу, але знову ж таки, у діагнозі ми можемо написати все, що завгодно, але якщо він не підтверджений лабораторно, це буде фактично за клінічною картиною. І ми його навіть не можемо подати в загальносвітову звітність, яку збирає ВООЗ. А у них критерій єдиний – лабораторне підтвердження", – зазначив ерший заступник головного санітарного лікаря Державної санепідемслужби Олександр Кравчук.
Найефективнішим шляхом профілактики хвороби або її важких наслідків є вакцинація. Особливо важливою вона є для людей із груп підвищеного ризику розвитку серйозних ускладнень грипу, а також для людей, що живуть разом з людьми з груп високого ризику або здійснюють догляд за ними.
Нагадаємо, відповідно до Наказу МОЗ від 16.09.2011№595, щеплення рекомендовані військовослужбовцям, будівельникам, працівникам Державної автомобільної інспекції Міністерства внутрішніх справ, медичним працівникам, а також особам, які доглядають хворих на грип удома, дітям з шестимісячного віку; особам похилого віку після 60 років, трудовим колективам підприємств, установ, організацій; жінкам, які, ймовірно, будуть перебувати у вагітності під час епідемії грипу, а також вагітним.
На території України дозволені до використання чотири вакцини: ВАКСІГРИП (виробництва Санофі Пастер С.А., Франція), Інтанза*15/Інтанза*9 (виробництва Санофі Пастер С.А., Франція), а також ФЛЮАРИКС™ (виробництва GlaxoSmithKline Biologicals Branch of SmithKline Beecham Pharma GmbH & Co.KG, Німеччина) та ІНФЛУВАК® (виробництва Abbott Biologicals B.V., Нідерланди).
Джерело:
www.unn.com.ua/ua/news/924715-likari-povinni-vidpovidati-za-prihovuvannya-rivnya-smertnosti-vid-gripu---komitet-vr/

03.05.2024.

Уряд врегулював процедуру розширення Національного переліку основних лікарських засобів

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до механізму...
03.05.2024.

Договори між НСЗУ та аптечними закладами за програмою «Доступні ліки» укладатимуться на довгостроковий період

З 1 грудня 2024 р. Національна служба здоров’я України...