RSSВерсія для друку
Ліцензування імпортних ліків призведе до процвітання "чорного" ринку – експерти.
01.02.2013

КИЇВ. 1 лютого. УНН. Ввезення медпрепаратів на територію України лише за наявності сертифіката якості може призвести не лише до проблем із лікуванням онкохворих пацієнтів, а й до процвітання "чорного" ринку. Про це повідомив під час прес-конференції головний позаштатний спеціаліст ДОЗ КМДА зі спеціальності "онкологія" Дмитро Осинський.

"Міністерством охорони здоров'я України затверджено перелік препаратів для лікування онкохворих, який нараховує 66 препаратів. Із цих препаратів не більше 30 виробляється в Україні в різноманітних варіантах, це або наше виробництво, або ж це розфасовка препаратів, які надходять із-за кордону.

За словами експерта, медики, які складали даний перелік, відстоювали кожен препарат, який наразі є в списку.

Та група препаратів, яка була затверджена, і яку ми використовуємо, входить в стандарти діагностики і лікування, які прийняті у нашій країні і які базуються на американських, англійських та інших європейських медичних протоколах. 

І на жаль, якщо у нас із цього списку виробляється лише близько 35% препаратів, то виходить, що інші препарати ми або зовсім не отримаємо, або отримаємо за завищеною ціною. Тоді ми просто не зможемо адекватно лікувати наших онкохворих пацієнтів", - 

Експерт не виключив також можливість процвітання "чорного" ринку через заборону імпорту деяких медпрепаратів.

Нагадаємо, на початку червня поточного року уряд підписав меморандум з вітчизняними фармвиробниками про поетапне зниження цін. Після цього ліки українського виробництва подешевшали на 17%, іноземні - на 1%.

 

Джерело: www.unn.com.ua/uk/news/1182879-zakon-pro-litsenzuvannya-importnikh-medikamentiv-prizvede-do-zbilshennya-tinovogo-rinku-v-ukrayini