RSSВерсія для друку
Концепція медичного нейтралітету як підвалина забезпечення прав людини у сфері охорони здоров’я
20.02.2014

Усталеною для міжнародної спільноти і не становленою на теренах нашої держави є фундаментальна концепція медичного нейтралітету. Під медичним нейтралітетом розуміють певну соціальну домовленість, яка зобов’язує суспільство захищати медичний персонал як у час війни, та і мирний час, та зобов’язує медичний персонал надавати медичну допомогу усім, незалежно від релігії, раси, етнічного походження чи політичних уподобань.

Медичний нейтралітет стосується принципу невтручання у процес надання медичної допомоги як у мирний час, так і в період збройного конфлікту, громадських заворушень. Лікарі повинні мати можливість піклуватись про хворих незалежно від їхніх політичних уподобань, виконуючи положення Женевської конвенції. Міжнародної клятви лікаря (ВМА, 1948), зокрема щодо присвяти свого життя служінню во ім’я людини.

Концепція медичного нейтралітету сформульована на основі міжнародного гуманітарного права, права прав людини (International Human Rights Law) і медичної етики. Для України цей концептуальний фокус породжений викликами сьогодення, є в міжнародній практиці у сфері прав людини й охорони здоров’я та потребує імплементації на національні терени, зокрема й в законодавчому аспекті.

Детальніше