RSSВерсія для друку
Комітет медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ провів круглий стіл на тему «Доступ до вакцинації як складова права на охорону здоров’я»
07.06.2021

4 червня 2021 р., в онлайн форматі, відбувся круглий стіл на тему «Доступ до вакцинації як складова права на охорону здоров’я», організований Комітетом медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ.

У заході брали участь представники органів влади, адвокати, медичні працівники, науковці, представники громадських об’єднань. Під час круглого столу експерти висвітлили низку важливих тем, які, як ніколи, є на вістрі актуальності, зокрема обговорено питання доступу до вакцин в умовах пандемії, поширення недостовірної інформації, етичні проблеми та юридичні колізії, контраверзійну судову практику та легітимні очікування у сфері вакцинопрофілактики, забезпечення прав у разі настання побічних ефектів від вакцинації. Крім того, буде підготовлено рекомендації за результатами проведення заходу.

До роботи круглого столу долучився представник МОЗ України — Олександр Комаріда, директор фармацевтичного директорату МОЗ України та розкрив тематику належної якості та безпечності вакцин в Україні.

Модераторами заходу були голова Комітету Ірина Сенюта та заступник голови Комітету Оксана Кашинцева. Ірина Сенюта розкрила питання легітимних очікувань у сфері вакцинопрофілактики як запоруки дотримання прав людини, висвітливши колізії законодавства та контраверзійну судову практику у цій сфері. Оксана Кашинцева, заступник голови Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, адвокат, висвітлила тенденції забезпечення доступу до вакцин у міжнародному просторі.

З доповідями на круглому столі також виступили члени Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ: Вікторія Валах, яка привернула увагу до юридичних колізій дитячої вакцинопрофілактики, та Тетяна Водоп’ян, яка у своєму виступі фокусувалась на етичних викликах під час вакцинації. Андрій Александрін, лікар-епідеміолог, виконавчий директор ГО «Інфекційний контроль в Україні», розкрив питання організації інфекційного контролю при вакцинопрофілактиці, Андрій Скіпальський, експерт ОБСЄ з питань біологічної безпеки та біологічного захисту, привернув увагу присутніх до необхідності універсального доступу до вакцин як єдиного шляху до пришвидшення вакцинації, Анастасія Гоменюк, молодший науковий співробітник НДІ інтелектуальної власності, консультант з доступу до медицини ГО «100 Відсотків Життя», висвітлила питання поширення недостовірної інформації щодо вакцинації, її ризики та методи протидії.

Цікава тематика, професійні спікери, палкі дискусії, надали заходу особливої барви професійності та актуальності.