22.10.2012

Кількість українських дітей, що одночасно живуть з ВІЛ і є хворими на туберкульоз, за останні роки зросла на 18%. Про це повідомила головний позаштатний дитячий фтизіатр МОЗ України Ольга Білогорцева.

Останніми роками, на тлі епідемії туберкульозу, поширення ко-інфекції ВІЛ/ТБ стає дедалі серйознішою суспільною проблемою в Україні в цілому, а також для педіатричної галузі зокрема. Результати дослідження свідчать, що в Україні у 2011 р. захворюваність на туберкульоз ВІЛ-позитивних дітей у понад 260 разів перевищила показники захворюваності серед не інфікованих ВІЛ дітей. Науковці фіксують стрімку динаміку поширення ко-інфекції в різних регіонах України. Так, у Донецькій області за 1998-2008 рр. кількість випадків ко-інфекції ВІЛ/ТБ серед дітей із вперше виявленим туберкульозом зросла із 0,9% до 26,3%.

"Збільшення кількості ВІЛ-інфікованих жінок дітородного віку призвело до поступового збільшення загальної кількості дітей, народжених ВІЛ-інфікованими матерями. Всі ці діти належать до групи високого ризику захворювання на туберкульоз і повинні спостерігатися у дитячого фтизіатра. В Україні у 2011 р. серед вперше виявлених випадків туберкульозу серед дітей туберкульоз був поєднаний із ВІЛ-інфекцією у 9% випадків, у дорослих цей показник становив 14%. Загалом лише за один рік – з 2010 до 2011 рр. – абсолютна кількість дітей, хворих на туберкульоз у поєднанні з ВІЛ-інфекцією, зросла на 18%", - сказала О.Білогорцева.

Джерело:

http://www.unn.com.ua/ua/news/982892-kilkist-ukrayinskih-ditey,-hvorih-na-tuberkuloz-i-vil-odnochasno,-zrosla-na-18proc/