RSSВерсія для друку
Хворі Рівненщини, які потребують пересадки органів, готові до операції, затримка за донорами
11.12.2012

На Рівненщині лікарі та громадськість обговорили питання розвитку та реформування трансплантаційної служби України. "Круглий стіл" відбувся в обласному управлінні охорони здоров'я. Участь в обговоренні, зокрема, взяли директор Координаційного центру трансплантації органів, тканин і клітин МОЗ України Руслан Салютін, заступник начальника управління охорони здоров'я РОДА Ігор Добровольський, завідувач відділенням інтенсивної терапії екстрокорпоральних методів детоксикації Віктор Мартинюк, завідувач центру лапароскопічних та малоінвазивних хірургічних втручань, обласний хірург Юрій Семенюк, також голова єпархіального відділу зі зв'язків з громадськістю та соціального служіння УПЦ КП, протоієрей Сергій Лучанін, начальник обласного бюро судово-медичної експертизи Микола Сергеєв, головний лікар Рівненської обласної станції переливання крові Ліна Михальчук, головний лікар Обласного центру здоров'я Микола Юзвенко, обласний позаштатний терапевт Олена Качан, завідувач гематологічного відділення Алла Наумець, керівник Гастрентерологічного центру Ірина Олійник та завідувач патологоанатомічного відділення Богдан Богославець.

На думку учасників "круглого столу", порушена тема є надзвичайно актуальною, адже щорічно в Україні тисячі людей потребують пересадки органів. За словами Віктора Мартинюка, на сьогодні в області на обліку перебуває 20 хворих із трансплантованими органами: п'ятнадцятьом пересадили нирку, п'ятьом - печінку, в тому числі двом дітям. При цьому на сьогодні трансплантації нирки потребує 128 рівнинчан. Третина хворих готова до такої операції, але затримка за донорами, каже хірург.

Без реформування вітчизняної трансплантаційної служби не обійтися, певні медики Рівненщини. На їхнє переконання, виправити ситуацію допоможуть відповідні зміни законодавчої бази та інформаційно-роз'яснювальна робота серед населення, адже у суспільстві досі спостерігається досить низький рівень знань про трансплантацію. Присутній на засіданні представник духовенства зазначив, що церква не виступає проти пересадки органів заради порятунку життя людини. І якщо в Україні буде потужна законодавча база із цього питання, то й церква не стоятиме осторонь, а підтримає закон, який дарує людині шанс на життя.

Джерело:

http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20121211_0.html