RSSВерсія для друку
Харківщина презентувала нову диспетчерську екстреної медичної допомоги та закупила нові реанімобілі
18.01.2013

На Харківщині відкрили регіональну диспетчерську Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. ЇЇ створили для прийому викликів зі стаціонарних та мобільних телефонів за номером "103" з міста Харкова та районів області, а також через систему комутації за номером "112" з території практично всього регіону. При цьому оператори старої диспетчерської продовжують свою роботу і так само обслуговують виклики, що надходять.

За словами медиків, поки на централізованій системі працює місто Харків, довколишні території та ще декілька районів області. З часом робота буде налагоджена таким чином, що всі виклики з районів будуть надходити саме до регіональної диспетчерської. Харківщина - одна з небагатьох областей України, що вже мають на службі ЕМД систему GPS-навігації. Завдяки цьому працівники екстреної медичної допомоги, що приймають виклики, можуть на моніторі спостерігати за тим, що відбувається в області, і за потреби відкоригувати роботу машин екстреної допомоги в районах.

Крім того, в регіоні триває робота із оновлення парку карет екстреної меддопомоги. Так за першу декаду січня за державні кошти служба одержала 8 сучасних автомобілів на загальну суму 5 млн 912 тис грн, з них 4 - автомобілі класу "В" та 4 авто найвищого класу "С" - "реанімобілі" вітчизняного виробництва. Ще 1 автомобіль АШМД-С-4/1 вартістю 850 тис грн було отримано від центральних органів влади.

Довідково:  

Автомобіль екстреної швидкої медичної допомоги класу "В" створений на базі шасі PEUGEOT Boxer, призначений для транспортування хворого або постраждалого і забезпечений устаткуванням для проведення моніторингу стану пацієнта та його лікування під час руху за допомогою сучасного обладнання.

Автомобіль класу "С" створений на базі Mercedes-Benz Sprinter і призначений для транспортування і здійснення ускладненого догляду за пацієнтом із наданням йому екстреної медичної допомоги. Він додатково оснащений апаратами штучної вентиляції легенів та контролем тиску кінця видиху.

Спеціалізовані автомобілі класу "В" та "С" відповідають національному стандарту України та повністю підготовлені для забезпечення екстрених виїздів із наданням медичної допомоги та проведенням інтенсивної терапії силами спеціалістів бригади, у тому числі, при прибутті на місце події та під час подальшого транспортування.  

Джерело