RSSВерсія для друку
Керівництво МОЗ України публічно представило аргументи, які спростовують результати службового розслідування
21.08.2015

20 серпня в Нацдержслужбі України відбулося публічне представлення результатів службових розслідувань щодо діяльності посадових осіб Міністерства охорони здоров’я України.

Олександр Квіташвілі, Міністр охорони здоров'я України, зазначив, що висновки комісії носять суб'єктивний характер, оскільки до складу комісії увійшли народні депутати, які ініціювали дане розслідування та були зацікавлені в негативних висновках, зокрема, Олег Мусій, Ольга Богомолець та Оксана Корчинська. При цьому, за словами Міністра, комісія не дала можливості керівництву МОЗ України надати свої пояснення, коментарі Міністерства не були враховані під час підготовки висновку комісії та були включені тільки у вигляді додатку.

 

Олександр Квіташвілі також вказав на неправдивість звинувачень стосовно смерті 6-ти дітей, яких начебто не відправили на лікування за кордон.

 

«Ще в липні 2014 року, за каденції попереднього Міністра, були поставлені на облік три особи, які померли в кінці минулого року. З шести осіб двоє померли під час лікування, за яке сплатила держава. Ще для одного потрібна була повторна операція (одну держава вже сплатила), але він був у нетранспортабельному стані. Двоє пішли з життя у січні 2015 року, причому один з них став на облік тільки в грудні минулого року. Ще один хворий, у якого було загострення хвороби, помер в лікарні «ОХМАТДИТ», де він отримував паліативну допомогу, стан пацієнта був критичним і це не дало можливості транспортувати на лікування за кордон», - прокоментував Міністр охорони здоров’я.

 

Лікування важкохворих людей, у тому числі дітей, завжди пов'язане з ризиком втрати, але ми цього року робимо все, щоб в рамках затверджених процедур та бюджету відправити на лікування максимальну кількість тяжкохворих. Так, цього року було відправлено вже 19 хворих на лікування, ще 32 будуть відправлені найближчим часом. Загалом, цьогоріч вже було розглянуто 178 справ хворих, які потребують лікування за кордоном.

 

Заступник Міністра охорони здоров’я України Ігор Перегінець прокоментував звинувачення Комісії щодо невчасної підготовки номенклатур лікарських засобів для здійснення державних закупівель та повідомив, що 1 липня наказом МОЗ України № 400 було затверджено перші 19 номенклатур. «Раніше вона формувалася в ручному режимі. Якби ми закуповували ліки за минулорічними номенклатурами, ми би знову отримали критику», — повідомив І. Перегінець. За його словами, минулого року діяло 35 комісій для забезпечення профільного супроводу державних закупівель на виконання загальнодержавних лікувальних цільових програм та комплексних заходів. У цьому році створено одну єдину експертно-технічну групу МОЗ України з питань супроводу державних закупівель у 2015 р., яка провела близько 45 засідань. «Ми повинні були адаптувати номенклатури під вимоги міжнародних організацій у тому числі», — додав заступник Міністра.

 

Ігор Перегінець також повідомив, що процес національних закупівель вже розпочато, а також оголосив про наміри Міністерства трансформувати систему державних закупівель загалом. «Це не має входити до сфери управління МОЗ України. Ми прагнемо створити незалежну агенцію», — анонсував він.

 

Перший заступник Міністра охорони здоров’я Олександра Павленко прокоментувала звинувачення в бік Міністерства щодо процесу нормотворчості у сфері здійснення міжнародних закупівель лікарських засобів. Після набуття чинності закону, який передбачає можливість передачі закупівель лікарських засобів міжнародним організаціям, профільне Міністерство розпочало роботу над підзаконними нормативно-правовими актами. На жаль, за словами Олександри Павленко, узгоджувальні процедури в центральних органах виконавчої влади гальмують процес. «Це нові для країни інструменти. Було багато зустрічей з міністерствами, які ми переконували по кожному пункту. Ми апелювали до Прем’єр-міністра і пояснювали, на якому етапі той чи інший акт», — зазначила Олександра Павленко. «На сьогодні акти прийняті, процес міжнародних закупівель розпочато», — підкреслила вона.

Стосовно реєстрації лікарських засобів, то, за словами Першого заступника Міністра, за півроку здійснено 5547 реєстраційних дій.

Також Олександра Павленко зазначила, що багато питань, які були поставлені керівництву Міністерства під час розслідування, виходили за його межі, а сам акт містить багато оціночних суджень.

 

Підсумовуючи публічні слухання, Віце-прем’єр-міністр України Валерій Вощевський повідомив, що найближчим часом буде надано інформацію Прем’єр-міністру України, а результати перевірки буде розглянуто на найближчому засіданні Кабінету Міністрів України. «Треба зрозуміти, чи це реформаторські ідеї МОЗ України наштовхнулися на супротив старої системи, чи дійсно винувате керівництво Міністерства», — зауважив В. Вощевський.

 

Рішення Кабінету Міністрів України за результатами службового розслідування на даний момент не ухвалено.