RSSВерсія для друку
Керівництво Глобального фонду підтримує позицію МОЗ щодо посилення державного лідерства у протидії ВІЛ-інфекції та туберкульозу
17.09.2012

Віце-прем’єр-міністр України – Міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова взяла участь в роботі 27-го засідання Правління Глобального фонду для боротьби з ВІЛ/СНІД, туберкульозом та малярією, яке цими днями відбулося у Женеві. Під час відвідання штаб-квартири Глобального фонду Віце-прем’єр-міністр України зустрілася з Генеральним менеджером Глобального фонду Габріелем Джарамілло, а також із заступницею Виконавчого директора Глобального фонду Дебреворк Зейді.

Основною темою зустрічей з керівництвом Глобального фонду було обговорення впровадження другої фази гранту 9-го раунду Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією за програмою «Зупинимо туберкульоз в Україні». Як наголошувалося під час розмови, ключовими завданнями України в ході реалізації 9-го раунду Глобального фонду є зміцнення фтизіатричної служби, поліпшення діагностики мультирезистентного туберкульозу та посилення контролю над захворюванням, зокрема, в закладах пенітенціарної системи. Сторони обговорили питання, пов’язані із зміною складу виконавців гранту, та оптимальну модель його впровадження.

Питання боротьби з туберкульозом залишається одним із пріоритетів державної політики у сфері охорони здоров'я і соціального розвитку, зазначила Раїса Богатирьова і підкреслила: «Президент України визначив зниження смертності від туберкульозу на 30% як основний показник успіху програми економічних реформ на 2010-2014 роки». За словами Віце-прем’єр-міністра України, пріоритетні напрями для подолання епідемії туберкульозу в Україні – це поліпшення соціального благополуччя, фінансування протитуберкульозних заходів та раціональне використання коштів, в тому числі, наданих міжнародними благодійними організаціями.

Міністр охорони здоров’я України акцентувала увагу на тому, що оскільки ці питання є сферою відповідальності виключно держави, а їх вирішення потребують прийняття невідкладних рішень, спрямованих на впровадження нової стратегії щодо використання та розвитку кадрових ресурсів фтизіатричної служби, застосування сучасних ефективних методів діагностики і лікування туберкульозу, вкрай важливим стає посилення державного лідерства у протидії туберкульозу та СНІДу. Забезпечити ж його, на думку Раїси Богатирьової, можливо за умови, якщо «ми візьмемо на себе відповідальність, у тому числі, і за впровадження грантових програм, індикатори яких повинні відповідати потребам країни».

Таку позицію підтримали всі учасники зустрічей, на яких також були присутні керівник Департаменту Азії, Європи, Латинської Америки та Карибського басейну Підрозділу управління грантами Глобального фонду Марія Кірова та регіональний менеджер Глобального фонду по регіону Східної Європи та Центральної Азії Ніколя Канто.

Джерело:

http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20120914_3.html