17.05.2019

Уніфікація даних, затверджена постановою, зробить регіональні закупівлі прозорими, мінімізує корупційну складову і наблизить українське законодавство до практики Європейського Союзу. Згідно з Постановою КМУ № 387 від 8 травня 2019 року вся інформація про лікарські засоби вноситься до Державного реєстру лікарських засобів за єдиними національними стандартами, прийнятих на основі міжнародних стандартів (ISO)", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що за цими принципами інформація про лікарські засоби інтегруватиметься в систему “Прозорро”.

Читайте також: Близько 40% лікарів "первинки" вже набрали своїх пацієнтів

"Інформація буде максимально деталізована і не допускатиме різних трактувань. Наприклад, таблетовані форми лікарських засобів будуть зазначатись виключно у кількості таблеток (не блістерів чи упаковок, як це було раніше), а ціна розраховуватиметься за одну таблетку. Це дозволить уникнути ймовірних маніпуляцій у тендерних умовах. Для виробників такі нововведення означають рівні умови, чесну конкуренцію і можливість виходу на міжнародні ринки, для лікарень - чіткі правила і мінімізація помилок при формуванні закупівель. У результаті лікарні зможуть закуповувати більше ліків за ті самі кошти для своїх пацієнтів", - зазначили у МОЗ.

Там наголосили, що дана постанова сприяє наближенню нормативно-правових актів України до практики Європейського Союзу.

"Майже рік над адаптацією стандартів працювали фахівці Технічного комітету "Інформаційні технології", за нормативні документи відповідала професійна команда Правового Альянсу, технічна реалізація - команди ІТ ДП “Прозорро” та ДП “Державний експертний центр МОЗ України”, - зазначили у МОЗ.

Джерело- https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2699739-ukraina-perehodit-do-edinih-standartiv-v-opisi-likiv.html