RSSВерсія для друку
Кабінет міністрів України ухвалив низку постанов та розпоряджень, необхідних для запуску другого етапу трансформації системи охорони здоров'я
28.11.2019

Сьогодні, 27 листопада, Кабінет міністрів України ухвалив низку постанов та розпоряджень, необхідних для запуску другого етапу трансформації системи охорони здоров'я.

У квітні 2020 року всі заклади, які надають спеціалізовану амбулаторну та госпітальну допомогу, мають перейти на нову модель фінансування - “гроші ходять за пацієнтом”. Для того, щоб це стало можливим, необхідно прийняти велику кількість нормативних актів. Сьогодні Кабінет міністрів України разом із Міністерством охорони здоров’я України ухвалили першу частину постанов, які забезпечать реалізацію програми медичних гарантій Національною службою здоров’я України (НСЗУ) вже у наступному році. Новий принцип фінансування має запроваджуватися поступово для різних видів медичної допомоги.

Важливим документом є зміни до постанови № 410 від 28 лютого 2019 року “Деякі питання щодо договорів про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій“. У 2020 році усі види медичних послуг в Україні мають оплачуватися НСЗУ на підставі підписаних договорів. Зараз типовий договір затверджений тільки для первинної медичної допомоги. Внесені зміни дозволять заключати договори закладам всіх видів медичної допомоги.

Завдяки розвитку електронної системи охорони здоров’я з’явилася можливість внесення більшості інформації для укладення і виконання договору про медичне обслуговування в електронну систему. Це дозволить значно спростити процеси укладення договорів та багаторазового використання інформації в електронній системі охорони здоров’я для різних типів договорів, що також потребує відповідних змін у порядок укладення договорів.

Також Кабінет міністрів України ухвалив проєкт постанови «Деякі питання реалізації державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій на 2020 рік».

Цією постановою визначається, що оплата послуг первинної медичної допомоги Національною службою здоров’я України буде продовжуватися так само, як і у 2019 році, тобто за кількістю поданих декларації лікарям цього закладу - за принципом “гроші ходять за пацієнтом”. А поліклініки і лікарні переходять на цей принцип з 1 квітня 2020 року.

Постанова запроваджує нову базову ставку та коефіцієнти. У 2020 році розрахункова капітаційна ставка складатиме 600 грн, але за рахунок зміни коригувальних коефіцієнтів оплата за кожну вікову групу не змінюється. За дорослого віком від 18 до 39 років НСЗУ буде так само, як і у 2019 році оплачувати 370 грн, а за дитину до 5 років - 1480 грн. Це дасть можливість краще планувати витрати на поточний і наступні роки.

Постановою також вносяться зміни до постанови про пілотний проєкт в Полтавській області. Це рішення дозволить в першому кварталі 2020 року продовжити пілотний проєкт.
Ще одним важливим документом є проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій у 2020 році». Цей документ закріплює, за яким механізмом і на основі чого відбуватиметься оплата кожного виду допомоги. Також затверджує формулу, за якою буде розраховуватися тариф на медичну послугу.

Кабінет міністрів України ухвалив постанову «Деякі питання створення госпітальних округів». Ця постанова затверджує оновлений порядок створення госпітальних округів, а також типове положення про госпітальну раду. Мережа медичних закладів має бути спланована і працювати максимально ефективно та забезпечити фізичний доступ пацієнта до лікаря. Госпітальні округи створюються саме для того, щоб мати майстер-план мережі закладів охорони здоров’я усіх видів допомоги і розуміти маршрут пацієнта. Наприклад, пацієнта з гострим інфарктом бригада екстреної медичної допомоги має відвезти саме в ту лікарню, де пацієнт зможе отримати всю необхідну медичну допомогу.

Своїм розпорядженням Кабінет міністрів перерозподілив 233,7 млн грн на програму  “Лікування громадян України за кордоном”. Ця сума дозволить оплатити лікування 133 людям, які зараз перебувають на обліку в Міністерстві охорони здоров’я України.

Детальніше