RSSВерсія для друку
Європейський день донорства та трансплантації
08.09.2017

9 вересня в Європі відзначатимуть Європейський день донорства та трансплантації.

Донорство крові в Україні не є надто поширеним. Проте протягом останніх років кількість донорів крові суттєво зросла. Можливо ця цифра була б ще більшою, якби люди мали б більше інформації про донорство крові.

Перш за все слід знати про те, навіщо комусь потрібна донорська крові. В більшості випадків донорська кров використовується при оперативному втручанні, які супроводжуються значними крововтратами. Найчастіше це опіки, різноманітні травми тощо. Також переливання крові необхідне і після здійснення різноманітних лікувальних процедур, які знижують показники крові.

Загалом за один раз у донора крові можуть взяти 450 мл крові, що складає десяту частину усієї його крові. Здавати можна як цільну кров, так і окремі її компоненти, наприклад, плазму або тромбоцити. Частіше здають цільну кров, адже така процедура займає значно менше часу.

Донорство є корисним не лише для того, кому дають кров, але й для того хто її здає. Регулярна здача крові дозволить позбутись надлишків заліза в організмі, який може викликати онкологічні та серцеві захворювання.

Що таке трансплантація? Це спеціальний метод лікування, що полягає в пересадці реципієнту органа або іншого анатомічного матеріалу, взятих у людини або тварин. Трансплантація дає можливість продовжити життя, повернути здоров’я або молодість через заміну хворих органів чи тканин здоровими, взятими від осіб, які належать до цього самого або відмінного виду. Донор – особа, у якої за життя або після її смерті взято анатомічні матеріали для трансплантації. Реципієнт – особа, для лікування якої застосовується трансплантація.

Історія трансплантації органів сягає 1902 року, коли французький хірург, Алексіс Каррель, винайшов технологію для сполучення двох кров’яних судин. За таке наукове відкриття він отримав у 1912 році Нобелівську премію у галузі медицини. Під час Другої Світової війни лікар Петер Медавар, виконуючи прищеплення шкіри у пацієнтів з важкими опіками, отриманими при бомбардуванні Лондону, відкрив, що несумісність була генетичного походження. Результатом цих дослідів було виконання першої трансплантації нирки в ідентичних близнюків, виконаної групою професора Мюррей 23 грудня 1954 року у Бостоні. Реципієнт прожив із цією ниркою 20 років. А професор Дж. Мюррей у 1991 році за внесок у розвиток трансплантології став лауреатом Нобелівської премії.
У наступних роках із задовільними результатами було здійснено чимало трансплантацій від живих донорів, перш за все, у США, також тоді були виконані експерименти трансплантації нирок від щойно померлих осіб: так звана трансплантація від мертвого донора.
У 1965 році було осягнуто певність, що цей вид втручання є можливим. У цілому світі відкрились центри трансплантації нирок. Відтоді такі пересадки виконувались щораз частіше і з кращими результатами аж доки не стали звичайними операціями. У подальших роках були спроби трансплантувати легені, підшлункову залозу та серце.
У колишньому Радянському Союзі перші успішні пересадки нирки були виконані в Москві Б. В. Петровським у 1965 році, а в Україні лише у 1972 році В. С. Карпенком3.

За статистикою:
:) 39 343 пацієнти про трансплантовано у 2015 році, що дорівнює вмістимості стадіону у Вероні або Лідсі;
:) 1 донор може врятувати 8 життів, 1 донор клітини і тканини може врятувати 100 життів;
:) 24 656 нирок трансплантовано в 2015, 4 млн процедур діалізу вдалося уникнути, 16 млн годин більш якісного життя отримали реципієнти;
:( 18 пацієнтів помирає кожної години, очікуючи на трансплантацію = 6 702 пацієнти в листі очікування померли у 2015 році;
:( 47 613 нових пацієнтів зареєстровано в листі очікування на трансплантацію в 2015 році, 5 нових пацієнтів додається кожної години;
:) Збільшення донорів в 2015: трансплантація від померлих осіб +4.7%, від живих донорів +1,9%;
:) Більшість трансплантацій нирок (від померлих донорів): 1-Іспанія (54,6), 2-Хорватія (49,5), 3-Бельгія(41,7);
:( Коли настає час для донорства, кількість відмов сімей залишається високою: з 12 730 сімей, в яких просять згоду на забір органів їх померлих родичів, кількість відмов в Європі, в середньому, становить 40%
:( 286 літаків А380 потрібно, щоб помістити пацієнтів, які очікували на трансплантацію в 2015 = 143 761;
:) Більшість трупних донорів (всі органи): 1- Іспанія та Хорватія (40,2), 3 – Бельгія (31,6). Більшість проведених трансплантацій (всі органи): 1- Іспанія (100,7), 2 – Хорватія (93,1), 3 – Австрія (88,8)
:) Більшість трансплантацій печінки (від трупних донорів): 1 – Хорватія (33,6), 2 – Іспанія (25,2), 3 – Бельгія (24,8). Більшість трансплантацій серця: 1 – Словенія (11,4), 2 – Хорватія (8,8), 3 – Чехія (7,9)
Органи, тканини та клітини: стань донором. Скажи про свій вибір та зроби речі простішими для своєї сім’ї.