RSSВерсія для друку
Єврокомісія проведе оцінку системи переливання крові в Україні
26.08.2015

Покращити систему переливання крові в Україні допоможуть європейські фахівці. У рамках триденного семінару «Оцінка безпеки системи переливання крові» представники Єврокомісії спільно з фахівцями Міністерства охорони здоров’я та спеціалістами з різних регіонів України планують напрацювати механізм співпраці в цьому напрямку.

 

Минулого року Україна підписала Угоду про асоціацію з ЄС, одним із спеціальних розділів якої є співробітництво в сфері охорони здоров’я. Йдеться про зобов’язання України адаптувати вітчизняне законодавство до європейських стандартів, в тому числі в частині забезпечення безпеки та якості крові та її компонентів для захисту як отримувачів, так і донорів. Для реалізації Угоди Європейська Комісія проводитиме оцінку системи переливання крові в Україні. Команда аудиторів складатиметься з чиновників Єврокомісії, держав-членів, експертів.

 

Заступник Міністра охорони здоров’я України Ігор Перегінець під час виступу в рамках семінару зауважив, що питання безпеки крові для України набуло особливого значення в багатьох контекстах: «В країні йде війна, гинуть люди, поранені потребують крові. Водночас, ситуація із забезпеченням якості донації в силу того, що Україна знаходиться в лідерах по захворюваності на ВІЛ\СНІД та гепатит, залишає бажати кращого. Ми маємо серйозні політичні зобов’язання, що відображені в Угоді про асоціацію між Україною та ЄС, де одним з ключових елементів визначена безпека крові і органів. Тому тема є дуже важливою. Я вдячний Європейській комісії за організацію професійної місії в Україну, аби з найкращими українськими та європейськими фахівцями оцінити ситуацію, розробити рекомендації та почати їх впроваджувати».

 

Технічна допомога від європейських партнерів включатиме оцінку наявних можливостей і визначення подальших дій та напрямків співпраці з українськими фахівцями.