13.02.2018

В регіонах почали пояснювати нюанси медичної реформи. Без декларації з лікарями, пацієнти не матимуть державне страхування – платитимуть з власної кишені.

Директор департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Людмила Грабович заявляє, що тільки через декларації можливо точно підрахувати реальні витрати на галузь охорони здоров’я, саме так в цивілізованих країнах працює державне страхування громадян країни і Україна підтримуватиме таке направлення.

«Щоб отримувати послуги на «первинці» безкоштовно, треба підписати декларацію із сімейним лікарем. Хто цього не зробить, змушений буде платити за консультації, обстеження та інше сам», — повідомляє Людмила Грабович.

Дійсно, в Міністерстві охорони здоров’я неодноразово заявляли, що вкрай необхідно створити реальний реєстр пацієнтів, завдяки якому в майбутньому вдасться створити точний пакет гарантованих медичних послуг, які надаватимуть безкоштовно та платний пакет послуг. Таким чином вдасться оптимізувати витрати і направляти кошти на ті частини медицини, де вони дійсно необхідні.

«Декларація підписується з будь-яким лікарем, не обов’язково за місцем проживання. Людина може мешкати в районі Замостя, а мати сімейного лікаря на Вишеньці. Зараз якраз є час обрати лікаря, якому ви довіряєте. Декларацію підписують лише з одним лікарем. Інакше в електронній базі даних буде вибиватись помилка. Мешканці сіл області також можуть записатись до лікаря в райцентрі або ж навіть у Вінниці. – Інша справа, чи буде їм зручно їздити до цього сімейного лікаря», — заявляє Грабович.

Джерело