RSSВерсія для друку
Ініціатива МОЗ щодо подовження відшкодування вартості ліків для гіпертоніків була підтримана Урядом
31.01.2013

Міністерство охорони здоров'я України звернулось до Кабінету Міністрів України із ініціативою подовжити у поточному році відшкодування вартості лікарських засобів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою. Відповідний проект постанови КМУ "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2012 р. № 982" на засіданні уряду 30 січня представила Міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова.

Як повідомила Міністр, на сьогодні в Україні майже 12 млн осіб, хворих на гіпертонічну хворобу. Завдяки реалізації проекту на кінець минулого року було зафіксовано зниження середньозваженої вартості ліків для гіпертоніків на 12 відсотків, на цей же відсоток збільшено споживання ліків у натуральному вигляді. Водночас в результаті комплексних заходів щодо реалізації проекту було додатково виявлено 2 млн 352 тисячі хворих, які розпочали лікування.

Як зазначила Раїса Богатирьова, проект постанови розроблено на виконання Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" з метою продовження дії у 2013 році часткового відшкодування вартості лікарських засобів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою.

На реалізацію проекту цього року заплановано 191,6 млн гривень за рахунок коштів передбачених МОЗ України за бюджетною програмою "Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на часткове відшкодування вартості лікарських засобів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою".

У МОЗ переконані, що подовження дії постанови дозволить і надалі вирішувати такі головні завдання як: зниження вартості препаратів для лікування артеріальної гіпертензії, значне збільшення числа гіпертоніків, які не займаються самолікуванням, а постійно приймають ефективні гіпотензивні препарати за рекомендацією лікаря, а також збільшення частки доступних та ефективних кардіологічних препаратів на українському фармацевтичному ринку.

Джерело