RSSВерсія для друку
Інфаркт міокарда: показники летальності знижуються
28.03.2019

В Україні спостерігається позитивна динаміка щодо летальності від гострого інфаркту міокарда. Так, вАсоціації інтервенційних кардіологів Україниповідомляють, що летальність пацієнтів, які доставлені на лікування у реперфузійні центри, є втричі нижчою, ніж середній показник в цілому по Україні (4,7% проти 12,3% відповідно).

Результати урядової програми лікування хворих на інфаркт міокарда

Такі дані свідчать про успіх урядової програми розбудови мережі реперфузійних центрів. У МОЗ України наголошують, що цілеспрямовані та послідовні кроки Уряду та Міністерства для поліпшення якості та підвищення доступності медичної допомоги пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями вже доводять свою ефективність, адже станом на початок 2019 р.:

  • кількість стентувань для пацієнтів з гострим інфарктом міокарда збільшилася вдвічі. У 2015 р. кількість стентувань для пацієнтів з гострим інфарктом міокарда по всій Україні становила 5300, натомість у 2018 р. — вже 10 774;
  • Україна успішно впроваджує стентування як більш ефективний і сучасний метод лікування пацієнтів з інфарктами: у 2015 р. лише кожен 5-й пацієнт отримував стентування, тепер цей показник перевищує 40%;
  • середня кількість стентувань в Україні на 1 млн населення збільшується і у деяких областях перевищує аналогічний середній показник у європейських країнах. В Україні у 2014 р. такий показник в середньому становив 100 втручань, у 2016 р. — 204 втручання, а у 2018 р. — вже 286 втручань на 1 млн населення. У Харківській області кількість маніпуляцій у 2018 р. сягала 453 на 1 млн населення, а у Київській області та Києві — 406. У країнах Європи в середньому здійснюють 373 маніпуляції на 1 млн населення.

Ці позитивні зміни можливі завдяки розбудові мережі реперфузійних центрів, де пацієнти з інфарктом та інсультом можуть отримати допомогу у режимі 24/7/365. Уряд та МОЗ України розпочали розбудову мережі у травні 2016 р., і наразі у регіонах країни є 39 таких центрів, які обладнані сучасними ангіографічними системами. Лише за останні 2 роки (з січня 2017 р. до березня 2019 р.) закуплено 26 ангіографів за кошти урядової програми на умовах співфінансування з місцевих бюджетів і 9 ангіографів — у рамках проекту Світового банку та МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей».

Для чого необхідно розбудовувати реперфузійні центри

Мета розбудови мережі реперфузійних центрів — зробити сучасну і вчасну медичну допомогу при інфаркті чи інсульті доступною на відстані не більше 70 км від пацієнта. Це життєво важливо, оскільки при екстрених випадках гострого інфаркту міокарда пацієнт потребує допомоги негайно, протягом 2 год.

Джерело...