RSSВерсія для друку
Імунітет сам штовхає до наркозалежності
16.08.2012

Група фахівців з університету Аделаїди і Колорадо виявила, яким чином імунна система підвищує залежність людини від наркотиків. Це відкриття дозволить вирішити проблему залежності від морфіну і героїну, при цьому, підсиливши знеболюючий ефект препаратів, пише Health Canal.

Лабораторні дослідження показали: (+)- налоксон, створений ще в 1970 році, блокував імунну відповідь. Отже, від залежності можна позбавити, не впливаючи на мозок напряму, зауважує керівник дослідження доктор Марк Хатчинсон. За його словами, клінічні випробування, ймовірно, почнуться протягом наступних 18 місяців.

На чільне місце фахівці поставили імунний толл-подібний рецептор 4 (TLR4). Опіати прив'язуються до рецептора так само, як це відбувається при звичайній імунної реакції з бактеріями. Труднощі полягають у тому, що TLR4, тим самим, підсилює залежність.

А от (+)- налоксон автоматично позбавляє від залежності. Змінюється нейрохімія мозку (дофамін, що дає відчуття задоволення після введення наркотику, більше не виробляється). Тобто можна допомогти людині, яка страждає від болю, не викликавши розвиток наркозалежності.

Джерело:

http://amn.net.ua/ukr/news/za_kordonom/11072