RSSВерсія для друку
Ілля Ємець: Для проведення реформ в медицині необхідно створити сучасну законодавчу базу
28.04.2011

Міністр охорони здоров'я України Ілля Ємець сьогодні під час брифінгу в Кабінеті Міністрів України з питань реформування медичної галузі поінформував про законодавчу діяльність МОЗу. Зокрема, йшлося про системну роботу над законопроектами "Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров'я" та "Про реалізацію пілотного проекту щодо реформування системи медичного обслуговування у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях".

Міністр зазначив, що законотворча діяльність Міністерства здійснюється відповідно до доручень Президента України, Кабінету Міністрів України та плану-графіку Комітету з економічних реформ і це стосується, в першу чергу, розробки вищезазначених законопроектів.

Проект Закону України "Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров'я" допоможе вдосконалити правову базу у сфері охорони здоров'я. "Упорядкування діючих і введення нових норм дозволить у підготовленому правовому полі розпочати реформу у сфері охорони здоров'я", - наголосив Міністр, додавши, що законопроектом закріплюються основоположні норми щодо державного захисту права громадян на охорону здоров'я. Наголошувалося, що лише потреба населення в медичній допомозі може бути підставою для реструктуризації мережі закладів охорони здоров'я.

"У цьому законопроекті розкрито нормативний зміст понять екстрена, первинна, вторинна і третинна медична допомога. Це надасть можливість провести розмежування цих видів допомоги, створити чітку систему їх надання. Законопроект передбачає створення системи стандартів у сфері охорони здоров'я, що формалізує права пацієнта і обов'язки медичного персоналу. Однією із ключових новацій законопроекту є положення щодо запровадження договірних відносин у сфері охорони здоров я. Порядок укладання таких договорів буде визначатися законом", - зазначив очільник МОЗу.

"З огляду на складність завдань, які стоять перед нами, необхідно визначити та опрацювати оптимальні шляхи проведення реформи, виявити та оцінити можливі ризики і заходи щодо їх усунення або мінімізації. З цією метою розроблено проект Закону України "Про реалізацію пілотного проекту щодо реформування системи медичного обслуговування у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях". Основні завдання, які повинні бути відпрацьовані в пілотних регіонах, - це структурна реорганізація мережі закладів охорони здоров'я, орієнтація закладів охорони здоров'я на потреби населення у медичній допомозі з урахуванням особливостей адміністративних територій, впровадження нових підходів до їх фінансування", - підкреслив Ілля Ємець.

У ході експерименту, пояснив Міністр, передбачається опрацювати питання, що стосуються механізмів контролю якості медичної допомоги, підвищення рівня фінансово-господарської самостійності закладів охорони здоров'я, у тому числі при формуванні штатного розкладу, матеріального стимулювання медичних працівників відповідно до визначених критеріїв.

Необхідними умовами проведення експерименту є координація роботи всіх його учасників як на обласному, так і на державному рівнях; скоординована і погоджена робота органів державної влади та органів місцевого самоврядування на всіх рівнях, забезпечення моніторингу та оцінки результатів процесів реформування.

 http://www.moz.gov.ua