RSSВерсія для друку
Головне завдання - забезпечити населення якісними ліками за доступними цінами. Раїса Богатирьова
22.03.2012

Забезпечення громадян доступною та якісною медичною допомогою є головним завданням медичної реформи як складової президентської програми економічних перетворень. І одним з нових кроків в цьому напрямку є забезпечення населення доступними за ціною та якісними лікарськими засобами. Про це Віце-прем'єр-міністр України - Міністр охорони здоров'я України Раїса Богатирьова повідомила під час брифінгу, який проходив в рамках засідання Уряду. 

"Під час розширеного засідання Кабінету Міністрів України 7 березня цього року Президент України Віктор Янукович доручив Уряду впровадити в Україні європейський досвід державного ринкового регулювання цін на ліки. Міністерством охорони здоров'я України за цей період була створена робоча група, до складу якої увійшли представники відповідних міністерств, відомств та громадських організацій. Перш за все, робочою групою був вивчений міжнародний досвід регулювання цін на ліки", - повідомила Раїса Богатирьова.  

Вона зазначила, що ціни на лікарські засоби є предметом контролю та регулювання з боку усіх без виключення держав Європи. У 24 з 27 країн Євросоюзу регулювання цін на ліки відбувається на рівні виробників. В 14 країнах регулюються ціни на ліки, вартість яких підлягає відшкодуванню в рамках діючих систем медичного страхування чи соціального забезпечення, в 3 країнах регулюванню цін підлягають лише рецептурні засоби. 

"Вивчивши досвід європейських країн, ми опрацювали механізм, який дозволить зробити ціни на ліки справедливими та доступними для людей" - зазначила Раїса Богатирьова. "З 1 травня будуть запровадженні два пілотні проекти щодо забезпечення ліками хворих на гіпертонічну хворобу та інсулінами хворих на цукровий діабет. Відпрацьовуються механізми щодо впровадження референтних цін". 

Раїса Богатирьова підкреслила, що необхідно проаналізувати усі ризики, щоб уникнути можливих негативних наслідків під час впровадження референтних цін: "Робоча група наразі проводить переговори з виробниками лікарських засобів, постачальниками, щоб наші дії були прозорі та зрозумілі усім і щоб виконати головне завдання - забезпечити населення якісними ліками за доступними чесними цінами". 

Віце-прем'єр-міністр України - Міністр охорони здоров'я України Раїса Богатирьова повідомила, що протягом місяця буде також проведена роз'яснювальна робота з представниками лікувальних установ, аптечної мережі, місцевого самоврядування.

Джерело:
www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20120321_6.html